• 29/05/2012

Nieuwe mogelijkheden opvolgen koudeketen in real-time

Uit een recent afgelopen project blijken de voortgeschreden technische mogelijkheden van draadloze communicatie voor intelligente logistieke ketenbeheersing

Trefwoorden: #gprs, #gps, #koudeketen, #rfid, #sat, #wsn

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- In de supply chain van verse, koelverse of diepgevroren voedingsproducten is het belangrijk om de temperatuur in de verschillende schakels van de keten continu te registreren. Draadloze monitoring technologie laat toe om deze keten actief op te volgen zodat men snel kan bijsturen indien het fout dreigt te gaan.

Met de nieuwste evoluties op het vlak van draadloze communicatie is intelligente logistieke ketenbeheersing niet langer een utopie. In een recent afgelopen Belgisch project, toonde VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) de technische mogelijkheden van dergelijke technologieën aan.

Het real-time opvolgen van de koudeketen wordt mogelijk gemaakt door temperatuursensoren te combineren met draadloze communicatiesystemen zoals RFID. De keuze van de meest geschikte technologie is afhankelijk van het type van activiteit in de logistieke keten (zie tabel).

Voor wegtransport is bijvoorbeeld een combinatie van WSN (met verschillende RFID tags op pallet niveau) met GPRS geschikt. Voor vochthoudende producten (bv vers fruit, groenten, vlees) is het aangewezen om hierbij tags met een werkingsfrequentie van 433 MHz te gebruiken. Het is immers gekend dat hoe lager de frequentie is, hoe robuuster het signaal.

Tabel (T. Mais, VIL):
Schematisch overzicht van draadloze monitoring technologieën en hun toepassingsdomeinen in de logistiek.

Zeevrachten hebben dan weer baat bij WSN op pallet niveau in combinatie met een track & trace toestel dat uitgerust is met GPRS, SAT en GPS (global positioning system). Hierdoor kan naast de temperatuur (en eventueel andere omgevingscondities zoals relatieve vochtigheid) ook de snelheid, overslagpunten en real-time locatie van de vracht opgevolgd worden (zie figuur).

Figuur (T. Mais, VIL):
Typische container gebruikt bij zeetransporten. Voor actieve opvolging wordt WSN op pallet niveau gecombineerd met een track & trace toestel.

De RFID en WSN technologieën die nu gebruikt worden, zijn echter niet in staat om connectiviteit te garanderen wanneer de containers dicht en hoog op elkaar gestapeld staan. Een IBBT project ontwikkelt daarom goedkope en generieke oplossingen die gebaseerd zijn op de IEEE 802.15.4 sensor technologie en die het mogelijk maken om te communiceren tussen de gestapelde containers en de supply chain management servers via een communicatie gateway.

Voorts start het VIL een project rond infrastructuur-onafhankelijke, real-time sensormonitoring voor luchtvracht.


(KV) (Bron: FoodGate) (foto wikipedia)