ORI en Tractebel vs corona 1.0

Begin maart vond het laatste fysieke ORI-event plaats in Gare Maritime te Brussel. Het opkomende coronavirus was toen al onderwerp van vele gesprekken, maar de impact was nog onduidelijk.

Trefwoorden: #corona, #ORI, #Tractebel

Lees verder

ORI

ENGINEERINGNET.BE - Dat veranderde allemaal twee weken later. Ook de Belgische advies- en ingenieursbureaus moesten plotseling hun manier van werken aanpassen. Thuiswerk en online meetings werden de norm. Dit was uiteraard ook het geval bij Tractebel, met 1.500 medewerkers één van de grootste advies- en ingenieursbureaus in België. “Tijdens de eerste dagen hielden we samen met het managementteam talloze noodvergaderingen om ervoor te zorgen dat, wanneer een lockdown zou plaatsvinden, onze medewerkers vlot zouden kunnen overschakelen naar een efficiënte vorm van thuiswerken”, aldus Denis Lohest, CEO van Tractebel.

“Er is snel geschakeld. Enkel medewerkers wiens fysieke aanwezigheid cruciaal bleek, gingen naar kantoor of begaven zich on site, uiteraard volledig conform de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften opgelegd door de overheid. Toch mogen we niet vergeten dat de veranderingen van de ene dag op de andere werden ingevoerd. Iedereen moest zich aanpassen aan de nieuwe realiteit, wat voor sommigen resulteerde in een volledig sociaal isolement, en voor anderen in een plotseling gejongleer met werk, kinderen en een huishouden. We hebben hier als bedrijf op ingespeeld door een lijst van acties op te stellen die het leven van onze collega’s gemakkelijker en beheersbaarder moest maken”, vult de CEO van Tractebel aan.

“Eén van de meest essentiële zaken was het in stand houden van de sociale contacten. Om hierop in te spelen planden we onze Weekly Contact webinars in, waarbij we elke vrijdag iedereen rond de virtuele tafel verzamelden en onze gevoelens deelden via de Moodmeter. Dit was tevens het ideale moment om iedereen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en beslissingen. Tijdens de Caring Tuesday webinars nodigden we een (zorg)professional of expert uit die verschillende onderwerpen aansneed, zoals COVID-19, angst, mindfulness, mentale gezondheid, ergonomie en non-verbale communicatie. Dit hielp onze medewerkers echt om de zaken te relativeren en bepaalde problemen aan te pakken.”

Net zoals bij heel wat advies- en ingenieursbureaus werd er ook hard ingezet op interne mobiliteit, beperken van tijdelijke werkloosheid, vlotte en transparante communicatie, hulp bij het organiseren van het thuiskantoor (aankoop bureaustoel, IT-materiaal, …), en nog veel meer. De rode draad doorheen de aanpak is de aandacht voor de medewerkers, en de solidariteit tussen collega’s.

“Ook de terugkeer vereist de nodige planning, want iedereen wordt geregistreerd en rotaties worden ingevoerd zodat een lage bezettingsgraad wordt gegarandeerd. Ik kan alleen maar concluderen dat ik oprecht onder de indruk ben van de veerkracht, vastberadenheid en creativiteit van onze teams en managers. Samen staan we sterk!”, besluit Denis Lohest.

Volg onze activiteiten via ori.be.