State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Trefwoorden: #batterij, #batterijtester, #elektrische auto, #EnergyVille, #JUMO, #temperatuurkamer, #Vandenberg Klimaattechniek, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille/VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Het is wereldwijd pas de tweede batterijtester van dit type die in gebruik wordt genomen.

De SBT15060 is een 16-kanaals batterijtester, ideaal voor het testen en evalueren van batterijen voor elektrische voertuigen (xEV) en industriële batterijmodules en -packs tot 150 Volt. De tester is ontworpen voor zowel laboratorium- als productieschaal en staat 24/7 ter beschikking in het laboratorium.

Om de batterijmodules te testen, is ook controle van de omgevingstemperatuur een vereiste. Batterijen kunnen bij hoge temperaturen veel sneller verouderen, al vanaf 40°C. Deze gevoeligheid is afhankelijk van de batterijfabrikant en staat niet op de datasheets.

Testen zijn daarom nodig voordat een product uitgerust met een batterij in productie gaat. Ook koele temperaturen moeten worden getest voor buitentoepassingen. Omdat we meestal meerdere modules parallel testen, is er echter behoefte aan een temperatuurkamer met meerdere compartimenten.

De firma Van den Berg Klimaattechniek bouwde een op maat gemaakte temperatuurkamer en de benodigde geavanceerde regeling voor deze kamer werd ontwikkeld door fabrikant van regelapparatuur Jumo, omdat deze de klassieke temperatuurregeling te boven gaat.

De batterijtester en de klimaatkamer zijn een welkome aanvulling voor de geavanceerde apparatuur die al in het batterijtestlabo aanwezig is, waardoor ervaren onderzoekers van EnergyVille prestatie- en levensduurtests kunnen uitvoeren volgens eender welk profiel dat door de klant gespecificeerd wordt.