Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben grote stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica.

Trefwoorden: #3D printen, #halfgeleider, #imec, #IMO-IMOMEC, #printbare elektronica, #sensoren, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. dr. ir. Koen Vandewal en prof. dr. Wouter Maes van IMO-IMOMEC (het geïntegreerd onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en imec): “Onze sensoren bestaan uit organische elektronica, dat zijn printbare of verfbare polymeren waardoor ons basismateriaal stukken goedkoper is dan de huidige traditionele sensoren die nu gebruikt worden in de industrie.

De sensor gemaakt uit organische elektronica bestaat uit polymeren die het infraroodlicht dat voor het menselijk oog onzichtbaar is, opvangen. De traditionele sensoren die er nu al bestaan worden bijvoorbeeld gebruikt voor kwaliteitscontrole in de industrie, omdat deze sensoren meer licht dan het menselijk oog kunnen registreren. Hierdoor kan kwaliteitsverlies sneller opgespoord worden.

Het probleem met de huidige infraroodsensoren is dat ze gemaakt worden met dure halfgeleiders die niet in grote massa kunnen geproduceerd worden. Dat kan dus wel met onze organische elektronica.

Sam Gielen, doctoraatsstudent aan UHasselt: “Met dit onderzoek tonen we nu aan dat we goedkope polymeren ook kunnen gebruiken voor dit soort sensoren, waardoor de ontwikkeling en het gebruik stukken goedkoper kan.”

De sensor uit organische elektronica haalt op bepaalde gebieden ook al dezelfde gevoeligheid als de traditionele sensoren. Dankzij de nieuwe onderzoeksresultaten weten de onderzoekers hoe ze de punten waar de huidige sensoren nog tekortschieten snel kunnen verbeteren. Hiervoor volgt een vervolgonderzoek.


Dit onderzoek kon rekenen op de financiële steun van FWO en ERC en werd gepubliceerd in de wetenschappelijke journal Advanced Materials.