Ondanks coronacrisis blijft farma- en chemiesector aanwerven

Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zo’n 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector zelfs in tijden van corona toch heel wat joboppartuniteiten bieden.

Trefwoorden: #chemiesector, #essenscia, #farmasector, #jobs, #vacatures

Lees verder

Nieuws

( Foto: dolgachov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de jaarlijkse Jobbarometer waarmee sectorfederatie essenscia vlaanderen peilt naar de tewerkstellingstrends in de chemie en life sciences blijkt dat 25% van de bedrijven in 2020 meer aanwervingen doen dan aanvankelijk gepland.

De sector telt op dit moment ook 983 openstaande vacatures. Voor een derde (32%) van die jobaanbiedingen is geen specifieke werkervaring vereist. In de helft van de gevallen gaat het om vervangingsvacatures, maar de andere helft betreft dus nieuwe jobs.

Daar zitten vaccinmakers bij voor de productie van Covid-19-vaccins, maar er is ook veel vraag naar technici en ingenieurs door de recente opeenvolging van investeringsprojecten in de sector. Die brede behoefte aan talent blijkt ook uit het feit dat drie op de vier bedrijven vacatures heeft.

Technisch TSO-talent blijft gegeerd, vooral onderhoudstechnici, kunststofverwerkers en procesoperatoren voor farma en chemie. Toch is ongeveer 66% van de vacatures bestemd voor technisch en wetenschappelijk talent met een hoger opleidingsniveau. Het gaat om professionele bachelors uit studierichtingen als Elektromechanica, Biotechnologie en Chemie, met specialisatie in procestechnologie.

Bij masteropleidingen zijn vooral ingenieurs en wetenschappers in trek, zowel voor productiefuncties als in onderzoek en ontwikkeling. Een STEM-studie blijft dus het beste toegangsticket tot een job in de chemie en life sciences.

Het aantal jobs in de farma- en chemiesector in Vlaanderen groeit intussen al zes jaar op rij. In die periode zijn er 3.720 jobs bijgekomen waardoor er in totaal 63.086 mensen in de sector werken.