Steunmaatregelen houden faillissementen kunstmatig laag

Uit de Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er slechts 645 faillissementen in oktober 2020 waren, ofwel 38% minder dan vorig jaar. Dit is het gevolg van de federale steunmaatregelen.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon

Lees verder

nieuws

( Foto: jozefmicic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het lage aantal faillissementen in de huidige omstandigheden zal menigeen vreemd in de oren klinken. Zeker nu we weer een situatie zijn aanbeland die zeer ingrijpende gevolgen heeft voor onze economie.

De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie. Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege.

Met behulp van rekenmodellen zoals de Graydon Impactscore blijkt echter dat zelfs met deze steun het voor veel bedrijven ophoudt. Deze winter wordt dan ook een faillissementsstorm verwacht. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.

Gevreesd wordt dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de corona crisis perfect gezond worden maar nu omvergeblazen zijn. De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen.

Op zich een goede zaak maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect. Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

Daarnaast beschikken de rechtbanken over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen zij de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen wat zorgt voor toenemende onzekerheid.

Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.


(bron en infographic: Graydon)