Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Trefwoorden: #geluidsschermen, #geluidsscherm met geïntegreerd zonnepaneel, #Genk, #imec, #Thor, #Universiteit Hasselt, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Binnen het Interreg-project Rolling Solar (Euregio Maas-Rijn) onderzoeken wetenschappers of en hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in weginfrastructuur zoals fietspaden, autowegen en geluidsbarrières.

Op het Thor Park in Genk wordt binnen dit project aan een proefopstelling gewerkt van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen. Nederlandse partners werken in Nederland gelijktijdig aan vergelijkbare proefinstallaties om zo gezamenlijk tot een snelle grootschalige toepassing van de technologie te komen.

In Genk is nu de bouw gestart van een betonnen keerwand die in totaal 13 meter lang en vijf meter hoog zal worden. Op deze ondoorzichtige wand worden traditionele zonnepanelen en flinterdunne, flexibele dunnefilmzonnepanelen aangebracht door ze te verlijmen of op frames te bevestigen.

Michaël Daenen, hoofdonderzoeker binnen het project vanuit UHasselt en EnergyVille: “Daarnaast onderzoeken we ook het potentieel van een semi-transparante opstelling. Dat bestaat uit metalen frames waar we zonnepanelen inschuiven die langs beide zijden zonne-energie kunnen opvangen, zogenaamde bi-faciale PV.”

Een jaar lang zullen de onderzoekers de energieopbrengst van de verschillende types zonnecellen monitoren en kijken ze ook naar de stabiliteit van de gebruikte materialen. Hiervoor plaatsen ze tal van sensoren in de modules waardoor ze factoren zoals temperatuur of mechanische stress continu kunnen meten.

Zo krijgen ze zicht op de impact van (extreem) hoge of lage temperaturen op de energieopbrengst en onderzoeken ze ook het effect van een zware, voorbijrijdende vrachtwagen of een stevige windvlaag op de stabiliteit van de technologie.

Voor de materiaal-en technologiekeuzes en het modelleren van de energieopbrengst werd beroep gedaan op de expertise van imec en de onderzoekers zullen daarnaast ook de akoestische kwaliteiten van de geluidsbarrières laten testen volgens de norm.


Video: