Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Trefwoorden: #biodiesel, #biodiesel uit afval, #CO2-emissie, #DAF Trucks, #HVO

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een biodiesel van de tweede generatie, die wordt gemaakt uit afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie (en dus niet uit voedingsgewassen zoals koolzaad- of palmolie).

Het is vandaag de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met maar liefst 89% minder uitstoot van CO2, 30% minder fijnstof en 9% minder stikstofoxide in vergelijking met gewone diesel.

Een belangrijk voordeel van HVO is dat het een zogenaamde ‘drop-in’ product is. Men kan die in nagenoeg elke moderne vrachtwagen tanken, zonder aanpassingen aan de dieselmotor.

HVO kan puur worden gebruikt of in een mengeling met fossiele diesel. Raakt de tank van de truck leeg, dan kan men gewone diesel tanken. De meeste truckfabrikanten hebben overigens al hun goedkeuring gegeven voor het gebruik van HVO in hun dieselmotoren.

De grootste rem op een bredere omschakeling van fossiele diesel naar HVO is de prijs. Deze is vandaag in België 70% duurder dan diesel. Daar zijn drie hoofdredenen voor: biodiesel aanmaken uit afvalstoffen is momenteel duurder dan uit ruwe olie, in Noordwest Europa is er maar één producent zodat er quasi geen concurrentie is en er bestaan in ons land geen fiscale steunmaatregelen.

Omdat de vraag toeneemt, tonen steeds meer oliebedrijven belangstelling. De productie zal stijgen en de concurrentie zal groeien. Hierdoor zal op termijn ook de prijs wel dalen.


(bron en foto: DAF Trucks)