Nieuwe treinterminal bij Mercatordok in North Sea Port

Volvo Cars, DFDS en Lineas brengen transport per boot, trein en vrachtwagen op een efficiënte manier samen. De doorlooptijd van fabriek naar eindbestemming gebeurt nu tot 30% sneller.

Trefwoorden: #China, #CO2, #DFDS, #Gent, #Italië, #klimaatneutraal, #Lineas, #Mercatordok, #multimodaal, #North Sea Port, #Oostenrijk, #schip, #terminal, #trein, #Volvo Cars, #vrachtwagen, #zero waste

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Cars )

ENGINEERINGNET.BE - Volvo Cars bouwde de nieuwe V6-terminal nabij het Gentse Mercatordok in North Sea Port om tot een gloednieuwe en volwaardige treinterminal.

De concessie werd voordien gebruikt als opslagplaats voor baantrailers van rederij DFDS, en wordt nu dé logistieke draaischijf voor efficiënt, duurzaam en multimodaal automobieltransport in de Gentse haven.

Naast de investering van Volvo Cars stonden rederij DFDS en spoorvrachtoperator Lineas mee aan de wieg van dit project, met steun van North Sea Port, die eigenaar is van de zone.

Door een deel van de wagens per trein uit te voeren in plaats van per boot of vrachtwagen, daalt de impact op het milieu en geraken de wagens ook sneller op hun eindbestemming.

Volvo Cars wil tegen 2040 een klimaatneutrale onderneming zijn. Een van de concrete stappen hierin is de verlaging van de CO2-voetafdruk per wagen met 40% tussen 2018 en 2025, onder meer door de uitlaatemissies per wagen met 50% te verminderen.

Ook multimodaliteit is past in deze strategie, zowel op vlak van productie met de shift naar elektrificatie als in productieprocessen en logistiek.

Uitgangspunt daarbij is 'zero waste' en het beperken van kosten, CO2-uitstoot, het aantal transportbewegingen en integratie met de rest van het logistieke netwerk van VolvoCars.

Momenteel voert Volvo Cars vanuit North Sea Port in Gent 6 à 7 keer per week wagens uit per trein, naar onder meer China, Italië en Oostenrijk. Wekelijks komen er ook 2 tot 3 inkomende treinen met wagens vanuit China aan.

Verder vervoert een trein dagelijks productiematerialen tussen Gent en Zweden. De behandeling van de in- en uitgaande treinen vanuit North Sea Port naar de V6-terminal gebeurt door Lineas.


Video: