Duurzame en slimme stadslogistiek via last mile consolidatie

De last mile levering in steden kan efficiënter verlopen door het consolideren van goederenstromen in en uit de stad via o.a. Urban Distributions Centers (UDC) aan de rand van de stad.

Trefwoorden: #last mile levering, #pakketten, #stadsdistributie, #Urban Distributions Centers, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Stadsdistributie is in volle ontwikkeling en de steden krijgen dagelijks grote goederenstromen te verwerken, wat een flinke impact heeft op de leefbaarheid.

Veel experimenten en proefprojecten om daar iets aan te doen focussen echter vooral op lokale problemen en bouwen niet verder op bestaande inzichten. Het R!sult-project (van VIL) heeft daar verandering in gebracht door het ontwikkelen van een uitgewerkt logistiek procesmodel dat breed toepasbaar is in verschillende steden. De steden Gent en Mechelen zijn inmiddels al met een verdere uitrol begonnen.

Uit het project kan als belangrijke conclusie getrokken worden dat (met uitzondering van de stad Antwerpen) één UDC voldoende is om de stad te bevoorraden. De locatie hiervan is daarbij belangrijk.

Het beste liggen ze nabij belangrijke en goed bereikbare invalswegen waarlangs veel binnenkomend verkeer zijn weg naar de stad vindt, om extra kilometers naar het UDC uit te sparen. De variant van een netwerk van microhubs i.p.v. een UDC is eveneens een interessante piste, maar heeft een ietwat hoger prijskaartje.

Voor logistieke dienstverleners met een lage leverdensiteit in de stad is het model van een UDC zeer geschikt. Ten opzichte van het huidige aanlevermodel gaan de berekende kosten van kostenneutraal tot besparingen van 30%. Door een betere consolidatie van de last mile zijn gemiddeld kilometerbesparingen mogelijk van 30-50%.

De interessante mix van deelnemende bedrijven en steden zorgde voor een constructieve samenwerking doorheen het project.


Dit zijn de deelnemers aan dit project:
Stad Antwerpen, ACP, BD Myshopi, BME, Stad Brugge, Cargo Velo, Colruyt, Geosquare, DHL International, Etheclo, Futurelab (bpost), Stad Gent, GLS, Goodman, Stad Mechelen, Montea, ON TIME Logistics, OOVelo (Fietskoerier De Nil), PostNL, Proximus, Stad Sint-Niklaas, Stad Sint-Truiden, Smartship, Tengu, Trimble, WDP, Weerts Supply Chain en Zetes.