De Lijn kiest Fluvius voor oplaadinfrastructuur

Vervoermaatschappij De Lijn en netbedrijf Fluvius gaan samenwerken aan de realisatie van een oplaadinfrastructuur voor elektrische bussen in Vlaanderen.

Trefwoorden: #De Lijn, #e-bussen, #elektra, #elektriciteitsnet, #elektrische bussen, #Fluvius, #Leuven, #netbedrijf, #onderhoudscentra, #oplaadinfrastructuur, #stelplaatsen, #vervoermaatschappij, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - E-bussen worden aangedreven door een elektrische motor en batterij. De batterijen laden op met stroom van het elektriciteitsnetwerk. Er is dus voldoende laadinfrastructuur nodig om alle e-bussen op te laden.

De samenwerkingsovereenkomst tussen De Lijn en Fluvius heeft als doel Vlaanderen te voorzien van de nodige laadinfrastructuur, zowel op de stelplaatsen en de onderhoudscentra van De Lijn als mogelijk op het openbaar domein. Fluvius zoekt hierbij ook maximaal synergie met de bestaande elektriciteitsnetten en -cabines. Gemiddeld vraagt een stelplaats een elektrisch vermogen van 10 megavoltampère.

Voor de vergroening van haar vloot kiest De Lijn voor e-bussen. In totaal wil De Lijn tegen 2035 1200 bussen vervangen door hybride of elektrische exemplaren.

De samenwerking tussen De Lijn en Fluvius startte dit voorjaar met een proefproject in Leuven, waar sinds september 2020 6 elektrische bussen rijden. Het succes van dat proefproject lag aan de basis van de structurele samenwerking die nu wordt opgestart.

Beide partners stellen samen een plan van aanpak op om de stelplaatsen en onderhoudscentra van De Lijn voor te bereiden op de aanleg van de nodige infrastructuur. Voor elke site zorgt Fluvius voor een advies op maat waarmee De Lijn tegemoet kan komen aan de vermogensbehoefte ter plaatse.

Zo kunnen Fluvius en De Lijn samen een stappenplan opstellen voor de stapsgewijze uitrol en aansluiting van oplaadinfrastructuur, zonder dat de lokale energiebevoorrading in het gedrang komt. Ook mogelijke toekomstige laadlocaties op het openbaar domein worden verder onderzocht.

De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar en is telkens 5 jaar te verlengen. Tussentijds gebeuren er evaluaties om uit de geleerde lessen eventuele tussentijdse wijzigingen door te voeren.