125 miljoen euro voor onderzoek en innovatie rond waterstof

Minister van Economie Hilde Crevits meldt dat uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht (totaalwaarde 4,3 miljard) 125 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek en innovatie rond waterstof.

Trefwoorden: #blauwe waterstof, #Hilde Crevits, #relanceplan, #Vlaanderen, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Waterstof wordt gebruikt voor het opslaan, omzetten en transporteren van energie. In het beste geval wordt het aangemaakt met groene elektriciteit.

In Vlaanderen wordt op dit moment echter bijna alle waterstof aangemaakt als 'grijze waterstof', met behulp van fossiele brandstoffen waarbij CO2 vrijkomt. Het produceren van groene waterstof is immers drie tot vijf keer duurder.

De investering die Vlaanderen nu doet, moet helpen om de kostprijs voor het maken van milieuvriendelijker waterstof te verlagen. Het kan daarbij ook gaan om zogenaamde blauwe waterstof, die eveneens met fossiele brandstoffen wordt gemaakt, maar waarbij de vrijgekomen CO2 wordt opgevangen.

Tegelijk met de investering schreef Vlaanderen daarom een waterstofvisie uit. Daarbij wordt ook naar het wetgevend kader gekeken. Er wordt een gesprek opgestart met onder meer de industrie en andere beleidsdomeinen om te bekijken hoe dat moet worden aangepast.


Download de waterstofvisie