• 22/05/2012

Groenere omzetting van CO2 in cyclische carbonaten

Als je CO2 duurzaam wilt inzetten als grondstof, dan kan dat het beste als je het combineert met duurzame grondstoffen, zoals bijvoorbeeld glycerol.

Trefwoorden: #CO2, #CyclicCO2R, #glycerol

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET -- CO2 staat bekend als broeikasgas, maar kan ook de grondstof zijn voor nuttige en winstgevende producten zoals schuimrubber of coatings. Er wordt onderzocht hoe dat op een energiezuinige en duurzame manier kan. In het CyclicCO2R-consortium onderzoekt TNO dat, samen met Europese bedrijven en kennisinstellingen. Een combinatie met glycerol biedt goede perspectieven.

Het idee van CyclicCO2R (Cyclic Carbonates from CO2 using Renewable Feedstocks), is om CO2 te gebruiken voor de vorming van cyclische carbonaten.

Deze zijn niet alleen bruikbaar voor de productie van schuimrubber of coatings, maar bijvoorbeeld ook als oplosmiddel en als toevoeging aan cosmetica of wasmiddelen. Bovendien kun je ze inzetten om chemische processen beter te laten verlopen. De ontwikkelde technologie is vervolgens ook op andere gebieden te gebruiken, mogelijk zelfs voor brandstofproductie.

De omzetting van CO2 in cyclische carbonaten is nu nog een proces dat veel energie kost en daarom niet duurzaam is.

TNO’er Coen Schuurbiers: "Als je CO2 duurzaam wilt inzetten als grondstof, dan kan dat volgens ons het beste als je het combineert met duurzame grondstoffen, zoals bijvoorbeeld glycerol. Daarmee werk je dubbel duurzaam: je (her)gebruikt niet alleen CO2, maar ook glycerol, dat tegenwoordig ruimschoots beschikbaar is als bijproduct van de productie van biobrandstoffen. Het voordeel van glycerol is onder andere, dat het energie toevoegt die nodig is voor de vorming van cyclische carbonaten."

TNO heeft voor CyclicCO2R samen met bedrijven en andere kennisinstellingen een consortium opgericht. Schuurbiers: "We schrijven samen aan een projectvoorstel, dat we aan de EU gaan presenteren."


(KV)