Vittangi anode-project in startblokken

ABB en Talga, een Australisch batterijanode- en grafeenadditievenbedrijf, tekenden een akkoord om samen het Vittangi anode-project van Talga in Noord-Zweden te ontwikkelen.

Trefwoorden: #ABB, #batterij, #grafiet, #lithium ion, #mijnbouw, #Northvolt, #Talga, #Zweden

Lees verder

Techniek

( Foto: Talga )

ENGINEERINGNET.BE - Hierbij gaat het om een fabriek waar batterijanodes geproduceerd zullen worden. Het is de bedoeling het project (de schaalbare productiefaciliteit voor batterijanoden annex open grafietmijn) van 100% hernieuwbare elektriciteit te voorzien om zo gecoate anodes te leveren voor groene lithium-ionbatterijen. Groen, want met een ultra-lage emissie.

De fabriek komt op zo’n 15 km van de stad Vittangi en zo’n 20 km van Kiruna en zal vanaf 2023 de anodeproductie op gang trekken met een jaarcapaciteit van 19.000 ton pure grafiet. En dat gedurende meer dan 20 jaar.

Grafietanodes zijn belangrijk voor de staal-, auto- en accu-industrie. Europa importeert momenteel het grootste deel van zijn grafiet. De meeste reserves van de wereld bevinden zich in China, India, Brazilië,… Maar ook in het noordelijkste Zweden zit er in de grond. Deze zogenaamde Nunasvaara- en Niska-lagen zouden zelfs de puurste grafiet (24% Cg) ter wereld bevatten.

De mijn wordt een ‘open put’. Een milieuvergunning kwam er in maart 2020. Talga wist ondertussen een duurzamer opzuiveringsproces te testen zonder fluorwaterstofzuur, de industriestandaard, te gebruiken. Cruciaal is ook de nabijheid tot de opkomende Europese gigafabrieken voor batterijen die nu in ontwikkeling zijn.

"ABB loopt voorop op het gebied van industriële automatisering en elektrificatie, en we zijn erg blij met hun steun terwijl we doorgaan met het uitvoeren van ons plan om een ??van Europa's grootste lithium-ion batterijanode-productiefaciliteit voor duurzamere batterijen te bouwen", aldus Mark Thompson, algemeen directeur van de Talga Group.

"Het ondersteunen van de ontwikkeling van Talga's Vittangi Anode Project biedt ons een extra kans om het leiderschap van ABB op het gebied van industriële automatisering en slimme elektrificatie te demonstreren, toegepast op de bouw van belangrijke operaties voor de opkomende Europese toeleveringsketen voor batterijen", aldus Björn Jonsson, Division Manager North Europe, Process Industries, ABB.


Nog in Zweden ...
... ging in de zomer van 2018 in het Noord-Zweedse Skellefteå de schop in de grond voor de giga-batterijfabriek Northvolt 1 die vanaf volgend jaar, 2021, een productiecapaciteit in lithiumbatterijcellen van 16 GWh per jaar zal hebben -goed voor zo’n 300.000 autobatterijen voor elektrische voertuigen- maar die tegen 2024 zal verdubbelen om naderhand zelfs 40 GWh/jaar te halen.

Northvolt 2 zal, in een joint venture met de Volkswagen Group, vanaf 2024 meer dan 20 GWh aan batterijen produceren in het Duitse Braunschweig/Salzgitter. Het bedrijf haalde al meer dan $3 miljard op voor zijn twee gigabatterijfabrieken, O&O en industraliseren. Northvolt heeft ook een werkende batterijfabriek in het Poolse Gdansk.