Farma heel actief tijdens Corona-crisis

Wouter Celen, PM Group: “We doen het ontwerp voor nieuwe productiefaciliteiten in België. Het betreft zowel korte- als langetermijninvesteringen. Fill & finish voor potentiële Covid-vaccins.

Trefwoorden: #corona, #farma, #PM Group, #vaccin

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Het van oorsprong Ierse engineer-ingbureau, dat eind 2019 Magnet Group uit Puurs overnam, verhuisde onlangs naar Bornem. Er startten twaalf nieuwe mensen op anderhalve maand tijd en er komen er nog tien bij. Dat zal het aantal medewerkers op 70 brengen. De juiste profielen van process- en technische ingenieurs blijken nog steeds moeilijk te vinden.

Het bedrijf had in 2004 een eerste project in België bij Sanofi, toen Genzyme, in Geel. Een Iers team implementeerde het project. Het bureau focuste op greenfields en de grote investeringen in farma. Daarmee zat het toen in de top 10 wereldwijd. Ondertussen schoof het op naar de top vijf in de farma en voedingsindustrie. In 2009 opende het zijn eerste Belgische kantoor in Waver, in de buurt van GSK. Later is verhuisd naar Zaventem, aan de luchthaven. In 2017 waren er een tiental medewerkers maar de activiteit werd nog steeds vanuit Ierland getrokken. Toen is bij Magnet op de deur geklopt om samen te werken.

“Bij Magnet evolueerden we op dat ogenblik van een ‘detacheringsbedrijf’ naar een ingenieursbureau met een eigen studiedienst, naar het opzetten van kwaliteitsstandaarden en het uitbouwen van ons middenmanagement”, zegt Wouter Celen, toen zaakvoerder/managing director van Magnet dat een vijftigtal medewerkers telde. “We hadden ook net beslist de naam van het bedrijf te veranderen van DNS Projects in Magnet.”

Een jaar later nam PM Group het bedrijf over. “Dat was de beste optie voor onze medewerkers.” PM Group voerde in 2010 al het aandeelhouderschap van de medewerkers in. “Dat resulteert in een bijzondere dynamiek. De bedrijfscultuur zat goed. Maar de doorslag gaf wel het uitgebouwde kwaliteitssysteem en het internationale netwerk: 2.700 mensen met vestigingen in het VK, Zwitserland, Polen, Indië, China, de VS. Dat alles is een voordeel op de concullega’s.”

PM Group werkte mee aan de uitbreiding van de site van Janssen Sciences (Johnson & Johnson) in Ringaskiddy (haven van Cork, Ierland). (Foto : PM Group)

Upgrade
“Met Magnet deden we projecten van 10 miljoen euro totale investeringskost. Nu doen we projecten van 200 miljoen”, zegt Celen. Het is anders werken. “Er zijn andere goedkeuringsprocedures, kwaliteitsprocedures en opvolging. Dat kost. Elke vestiging wordt ISO-gecertificeerd. Ook in België werken we nu aan ISO.” Voor goede klanten is het eveneens aanpassen.

De PM Group is internationaal bekend voor zijn greenfieldprojecten. Het bedrijf heeft specifieke klantenkennis bij de grote farmabedrijven als J&J, Sanofi, Pfizer,… “Elk heeft zijn eigen systemen en uitvoeringsmodellen. Hier hebben we daarvoor key accounts. We werken ook internationale teams uit voor onze klanten. Vroeger was er veel travel.

Nu beklemtonen we het belang van ‘lokaal’. De uitdaging bestaat er vandaag in ook naar andere klanten te stappen om kleine en middelgrote projecten te ondersteunen met een lokaal team in België. We hebben hier een eigen tekenafdeling, een BIM-team en een process engineeringafdeling. Vandaag zijn we met zestig mensen. Het is de bedoeling naar honderd te gaan. En te werken volgens multi-office execution.”


Door LUC DE SMET

Kadertekst
“We groeien in de farma, voeding, datacenters, medtech, advanced manufacturing (AMT) met klanten in Polen en China, bijvoorbeeld. Maar ook in de petrochemie in België”, aldus Wouter Celen, business development manager bij PM Group. Er is ook een stevige activiteit in de datacenters “en in de voeding en de maakindustrie willen we duidelijk maken dat we er staan. Met de aandacht voor de bredere gezondheidsproblematiek kan het niet anders dan dat daar een nog grotere nadruk op automatisatie komt te liggen.”