Voordelen van modelgebaseerd ontwerp

Met een modelgebaseerd ontwerp bouwde Stow Group de derde generatie van zijn Stow Atlas, een semi-automatische pallet-shuttle. Daarvoor nam het Vintecc onder de arm.

Trefwoorden: #logistiek, #magazijn, #semi-automatische pallet-shuttle, #Stow, #Vintecc

Lees verder

Techniek

( Foto: Vintecc )

ENGINEERINGNET.BE - Het pallet shuttle-systeem optimaliseert de opslagcapaciteit van een stellingstructuur. Een heftruck plaatst de zelfaangedreven palletshuttle vooraan op de baan. De shuttle zal vervolgens pallets binnen het rack verplaatsen, inladen en terugbrengen. Alles wordt op afstand bediend door de machinist of heftruckchauffeur.

De eerste twee versies van Stow's pallet-shuttlesysteem zijn ontwikkeld met legacy-software in C op een speciaal voor Stow ontwikkeld platform. Maar dat bleek naderhand niet zo makkelijk om bij te werken: elke regel code moest manueel worden toegevoegd, tijdrovend, en de enige manier om nieuwe functies te testen was 'in het veld’. Weinig of geen marge voor fouten, dus. En klanten vragen voortdurend om nieuwe features…

Eerst toog Stow op zoek naar nieuwe sensortechnologie om zijn Atlas te upgraden. Een leverancier wees op de voordelen van modelgebaseerd ontwerpen en bracht Stow in contact met Vintecc dat in deze aanpak gespecialiseerd is.

Diens modelgebaseerd ontwerp elimineerde inderdaad Stows probleem. In het virtuele model van de shuttle zijn nieuwe features immers eenvoudig toe te voegen. Bovendien komt de impact van elke wijzigingen onmiddellijk naar de oppervlakte zodat onvolkomenheden nog voor het eigenlijke uitrollen aangepakt kunnen worden.

Alles virtueel, zonder de eigenlijke productie te bezwaren. Extra functies zijn dus sneller en goedkoper toe te voegen. De nieuwe aanpak maakt de software ook hardware-onafhankelijk waardoor Stow kan kiezen voor off-the-shelf componenten met een standaard interface.

Stow en Vintecc slaagden er in om zo’n drie maanden na hun eerste contact reeds een prototype van Atlas 3.0 klaar te hebben. Sindsdien ondersteunt Vintecc Stow met zijn kennis van modelgebaseerd ontwerp, digitale tweelingen en virtuele inbedrijfstelling om de technologie ook uit te breiden naar andere oplossingen voor het magazijn en de logistiek.