All Weather Terminal in North Sea Port in gebruik genomen

De All Weather Terminal bij ArcelorMittal in Gent wordt vooral gebruikt om afgewerkte staalrollen op te slaan en te verschepen, en spaart tot 25.000 vrachtwagentransporten per jaar uit.

Trefwoorden: #All Weather Terminal, #ArcelorMittal, #AWT, #AWT GENT, #EPICo, #Gent, #loopkranen, #magazijn, #North Sea Port, #opslagcapaciteit, #PMV, #staalrollen, #terminal, #vrachtwagen

Lees verder

Techniek

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - De All Weather Terminal (AWT) heeft een overdekte kademuur van 200 meter lang, een 25 meter breed dok en een volume van 30 meter boven het waterniveau. Hierdoor kunnen schepen met een laadvermogen tot 10.000 ton aan de nieuwe kade aanmeren. De voorsorteringszone is uitgerust met 2 geautomatiseerde loopkranen. Voor het laden en lossen van de schepen zijn er 2 telescopische kranen.

De terminal bestaat daarnaast uit een magazijn (240 meter lang en 60 meter breed) met een opslagcapaciteit van 60.000 ton, 2 sporen die aangesloten zijn op de kadebundel en 3 volledig geautomatiseerde loopkranen voor het lossen, uitsorteren en laden van materiaal. Uniek aan deze AWT is dat het hele logistieke proces tussen het lossen van de wagon en het laden op het schip geautomatiseerd is.

De AWT in Gent maakt het mogelijk om goederenstromen nog efficiënter te bundelen, waardoor bedrijven meer logistieke mogelijkheden krijgen. Hoogwaardig staal laden, kon vroeger enkel bij droog weer. Met de AWT kan dat voortaan 24/7 onafhankelijk van de weersomstandigheden.

Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal Belgium: “De AWT maakt het mogelijk om de aanvoer van rollen vanuit de verzendhallen van ArcelorMittal Gent naar de kade beter te spreiden en zo onze interne logistieke werking te optimaliseren.”

Het gebruik van de AWT, in combinatie met de bestaande ‘open’ stukgoedkaai, moet zo de groei van het Gentse staalbedrijf ondersteunen.

De nieuwe terminal is eigendom van AWT GENT dat werd opgericht door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en het investeringsfonds EPICo. AWT GENT liet de terminal ontwerpen en bouwen, en staat ook in voor het onderhoud en de uitbating.

De loods moet een logistieke dienstverlening kunnen bieden aan ArcelorMittal Gent en aan andere klanten. 20% van de opslagcapaciteit van 60.000 ton is ook te gebruiken voor de verhandeling van andere materialen en (stuk)goederen.