Axiale flux motorenbouwer Magnax groeit

Tijdens de kerstdagen eind vorig jaar ving de innoverende elektro­motoren­bouwer Magnax 16 miljoen euro om te groeien in automotive. Het bedrijf heeft ook veel openstaande vacatures.

Trefwoorden: #axial flux motor, #e-mobility, #Hirschvogel, #Magnax, #motorenbouw, #Torus Capital, #Vlerick Group

Lees verder

Techniek

( Foto: Magnax )

ENGINEERINGNET.BE - Peter Leijnen (48), oprichter en CTO van het in 2015 opgerichte Magnax, ontwierp de axiale flux-motor die daar, maar ook in andere verticale markten, een game changer moet worden.

De machine vergt minder koper en magneten, haalt 2,5 keer meer vermogen dan state-of-the-art productiemotoren van hetzelfde gewicht en is tot een kwart efficiënter. Kortom, met de axiale flux-motor kan men dingen die onmogelijk zijn met radiaalmotoren.

Het 16 miljoen euro groeigeld dat Magnax eind 2020 ving, komt van autocomponentenbouwer Hirschvogel Automotive, Vlerick Group, Torus Capital en enkele business angels, die achter de nieuwe technologie staan.

“Hirschvogel vond ons toen we nog niet op zoek waren naar productiepartners. We hadden de luxe om kieskeurig te zijn”, zegt Leijnen. Als start-up zou het erg moeilijk zijn om bij de ‘grote’ OEM’s binnen te raken zonder een gevestigde productiepartner ... Een verschil maken in e-mobility is precies de bedoeling.

Bij Hirschvogel komt er een nieuwe fabriek in de buurt van München waar, tegen midden 2022, de serieproductie van Magnax-motoren van start gaat. Aanvankelijk a rato van 25.000 motoren per jaar om dan snel op te schalen.

Vorig jaar maakte Magnax zowat een miljoen euro omzet met het leveren van prototypes. Het telt nu een 30-tal medewerkers. In januari alleen al startten een handvol nieuwe mensen en er liggen nog vacatures klaar.


Lees ook een aantal interessante artikels die over Magnax verschenen zijn in Engineeringnet Magazine: