Onbemand varen mogelijk door 3D-sonarsensoren

Innovatief onderzoek van UAntwerpen en Port of Antwerp brengt de droom rond geautomatiseerd varen dichterbij. 3D-sonarsensoren, met vleermuizen als inspiratie, spelen een belangrijke rol.

Trefwoorden: #Annick De Ridder, #binnenvaart, #onbemand varen, #Port of Antwerp, #sensoren UAntwerpen, #vleermuizen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Havenschepen Annick De Ridder: “De binnenvaart is cruciaal om onze stad en haven bereikbaar te houden. Door in te zetten op technologie zoals het onbemand varen, willen we het aandeel van de binnenvaart en de competitiviteit ervan verder verhogen.”

Liaison officer Svetlana Samsonova: “De binnenvaart is helaas geen fancy arbeidssector. Jong talent aantrekken is niet gemakkelijk. Daarom zetten we heel erg in op innovatie. Een onbemand schip leidt tot serieuze kostenreducties en biedt een antwoord op de toenemende mobiliteitsproblemen en stijgende prijzen van het wegtransport. Slimme vaartuigen maken dus deel uit van een multimodaal transportverhaal, en daar wil de haven van Antwerpen aan bijdragen.”

Prof. Jan Steckel, CoSys-Lab (onderzoeksgroep van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van UAntwerpen): “Wil je autonoom varen mogelijk maken, is het voortdurend monitoren van de omgeving van het schip van het allergrootste belang. Dat kan met camera’s, maar in moeilijke omstandigheden (denk aan stof, water, modder, rook of mist) werken die niet goed.”

Sonarsensoren trekken zich niets aan van die moeilijke omstandigheden. Zij kunnen zorgen voor een robuuste omgevingswaarneming, die bovendien ook betaalbaar is. De inspiratie werd gehaald bij de echolocatie die vleermuizen gebruiken. Zij sturen geluidsgolven uit. Wanneer die golven tegen een voorwerp botsen, krijgt de vleermuis de echo van die botsing te horen. Het dier kan zo feilloos botsingen vermijden.

In de laatste weken van 2020 werd de technologie met succes getest op de Tuimelaar, een schip van Port of Antwerp. In 2021 komt er alvast een vervolgproject: in het kader van de Smart Docking Innovation Challenge gaf Port of Antwerp immers groen licht aan het project ‘3D Sonar and Lidar for Vessel monitoring’ van prof. Jan Steckel.


UAntwerpen zoekt partners die mee in het project willen stappen.
Klik hier voor meer informatie.

ACHTERGROND
Lees ook: Sonarsensoren geïnspireerd op vleermuizen

CoSys-Lab is wereldleider op het vlak van innovatieve sonartechnologie. De mogelijke toepassingen zijn heel divers. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld ook naar de mijnbouw, waar een truck automatisch van punt A naar punt B zou kunnen rijden met behulp van de sensoren.