MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

Het VIB-VUB centrum voor Structurele Biologie introduceert een belangrijke upgrade in haar onderzoek naar actieve eiwitten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Trefwoorden: #Cryo-EM, #eiwitten, #geneesmiddelen, #MegaBodies, #nanobodies, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Ondanks het vitale belang van eiwitten in elke gezonde of door ziekte getroffen cel, is de functie van amper een derde van de menselijke eiwitten bekend. Slechts van één tiende kennen we ook de structuur.

Wetenschappers zoeken daarom al jaren naar geschikte beeldvormingstechnieken om een atomaire inkijk te krijgen op het functioneren van deze moleculen en hun onderlinge interacties. Het oplossen van eiwitstructuren door middel van single particle cryo-EM biedt hier nieuwe mogelijkheden. Maar de technologie heeft nog een aantal beperkingen.

Het Steyaert labo (met VIB-VUB-professoren Jan Steyaert en Han Remaut) ontwikkelde nu de MegaBody technologie en wist hiermee enkele belangrijke hindernissen te overwinnen die de resolutie van cryo-EM-reconstructies beperken. Het inschakelen van deze tools voor cryo-EM is vanaf nu beschikbaar bij VIB.

Tim Van Acker, Business Development Manager bij VIB: "VIB werkt actief samen met de industrie en stelt zijn cryo-EM toolbox ten dienste van bedrijven, zodat ze nieuwe en meer doeltreffende medicijnen kunnen ontwikkelen op basis van een exacte eiwitstructuur via een combinatie van state-of-the-art technologieën.”


ACHTERGROND
Het Steyaert labo is wereldwijd erkend voor baanbrekende toepassingen van Nanobodies in de Structurele Biologie en voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het VIB-VUB International Center for Bio Electron Cryogene Microscopy (BECM), op de VUB campus te Etterbeek, huisvest de grootste cryo-elektronenmicroscoop (cryo-EM) van België.