3,5 miljoen euro extra voor project DIH-HERO

De Europese Commissie heeft aanvullende subsidie toegekend aan dit project, met onder meer imec, om de klinische implementatie van robottechnologie-oplossingen in Europa te versnellen.

Trefwoorden: #DIH-HERO, #Europa, #Europese Commissie, #gezondheidszorg, #imec, #robottechnologie, #UTwente

Lees verder

Techniek

( Foto: dih-hero.eu )

ENGINEERINGNET.BE - Het project DIH-HERO heeft deze beloning ontvangen omdat de Europese Commissie hen beschouwt als de beste kandidaat voor snelle klinische implementatie van robottechnologie in Europa.

DIH-HERO is een onafhankelijk platform dat digitale innovatiehubs in Europa verbindt om een ondersteunend netwerk te creëren voor iedereen die actief is in de roboticasector in de gezondheidszorg.

Hun primaire doel is om innovatie in robotica voor de gezondheidszorg te versnellen. Het initiatief bestaat uit 17 kernpartners, waaronder imec, verspreid over 11 pan-Europese landen en wordt gecoördineerd door UTwente.

Het extra toegekende budget wordt gebruikt om barrières weg te nemen, de klinische verbinding te maken en een snelle, hoogwaardige, impactvolle grootschalige inzet van robots in de klinische setting te stimuleren.

Daarom ligt de nadruk vooral op brede oplossingen en technologieën met betrekking tot de huidige situatie. Daarbij gaat het om respons, herstel en ondersteuning bij dagelijkse uitdagingen die nog steeds bestaan als gevolg van covid-19.

Voorbeelden hiervan zijn contactloze bevoorrading en logistiek in de klinische setting, robotondersteuning bij snelle controles voor diagnostiek, het tillen van patiënten, trainingsapparatuur, sociale robots of robotvaccinatie.

Coördinator Françoise Siepel van UTwente: “We willen de waarde van de technologie laten zien, en ook de technology pull vanuit de kliniek boosten. Dat wordt met deze impuls mogelijk. Ook willen we robots meer uit gecontroleerde onderzoekssettings halen, om de juiste aanpassingen te doen in complexe en realistische omgevingen.”