Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

Siemens Gamesa, sterk in offshore wind, en Siemens Energy, sterk in elektrolyse, brengen al hun lopende ontwikkelingen in ‘wind tot waterstof’ bij mekaar.

Trefwoorden: #offshore, #SG14-222 DD, #Siemens Energy, #Siemens Gamesa, #turbine, #waterstof, #wind

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens Energy and Siemens Gamesa )

ENGINEERINGNET.BE - Samen gaan ze een electrolyzer in een offshore windturbine integreren om daarmee ter plekke waterstof te produceren. Tegen 2025/2026 willen ze een demoinstallatie op zee laten zien.

Daar hebben beide bedrijven de komende vijf jaar samen 120 miljoen euro voor over. Siemens Gamesa plant in deze ontwikkelingen 80€ miljoen te investeren. Siemens Energy mikt van zijn kant op 40€ miljoen.

Siemens Gamesa zal zijn krachtigste turbine, de SG14-222 DD, aanpassen om er een elektrolysesysteem in te bouwen dat Siemens Energy nog nieuw moet ontwikkelen. De SG14-222 DD moet 14 MW kunnen opleveren, 15 MW met Power Boost.

Deze turbine, die vanaf 2024 in productie gaat, heeft een rotordoormeter van 222 meter waarmee 39,000 m² lucht doorploegd wordt. Aan de voet van de windtoren komt dan een reeks electrolyzers te staan die met ontzilt zeewater gevoed zullen worden.

De geïntegreerde oplossing moet de kost van groene waterstof naar beneden halen, ook al omdat er offgrid geproduceerd kan worden. Het demoproject moet de haalbaarheid bewijzen van windturbines die op grote schaal groene waterstof produceren.

Deze ontwikkelingen maken deel uit van het H2Mare initiatief -een consortium dat geleid wordt door Siemens Energy en meer dan 30 partners telt- dat mikt op steun van het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek in de ideeënwedstrijd "Hydrogen Republic of Germany”.


ACHTERGROND
Vandaag wordt jaarlijks zo’n 80 miljoen ton waterstof geproduceerd. Dat zou tegen 2030 wellicht 100 miljoen ton worden. Vandaag is nauwelijks één procent van die waterstof geproduceerd met groene energie. De meeste waterstof komt nog steeds van aardgas- en kolenverbranding wat zo’n 830 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is meer dan alle emissies van alle schepen ter wereld.

Het vergt zo’n 820 GW aan windenergie om die uitstoot alleen al te voorkomen. Dat is 26% meer vermogen dan wat vandaag wereldwijd reeds aan windenergie is geïnstalleerd. Meerdere studies rekenen dat de waterstofproductie in een verdere toekomst (tegen 2050) wel naar 500 miljoen ton gegroeid kan zijn, mits een belangrijke verschuiving naar ‘groene waterstof’. Die groei vergt tot 4.000 GW hernieuwbare capaciteit tegen 2050...