Flanders Make belangrijke partner in Europees HighLite project

Binnen het Europese HighLite project wordt onderzocht hoe men flexibele zonnepanelen kan inzetten in gebouwen of voertuigen. Flanders Make heeft de infrastructuur voor het testen van voertui

Trefwoorden: #Europees project, #Flanders Make, #flexibele zonnepanelen, #HighLight

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Het HighLite consortium bulkt van de kennis over flexibele integreerbare zonnepanelen, maar kennis over de toepassing ervan op een voertuig is minder uitgebreid. Fraunhofer ISE, die in dit project een prototype van een flexibel zonnepaneel ontwikkelde, schreef daarom een opdracht uit bestaande uit een kennis- en een infrastructuurluik.

Flanders Make kon het consortium overtuigen door zijn uitgebreide kennis en state-of-the-art testinfrastructuur voor voertuigen. Hun diversiteit aan onderzoekers stelt hen in staat om deze flexibele zonnepanelen mechanisch en elektrisch te integreren in voertuigen.

Alle automotive componenten worden getest en daarnaast kunnen in hun infrastructuur meteen ook real-life scenario’s uitgetest worden op een voertuig. Hierbij stellen ze in eerste instantie de vereisten voor de zonnepanelen vanuit al zijn facetten scherp. Vervolgens stellen we een testplan op en voeren we de testen uit om te controleren of de zonnepanelen aan de strenge automotive kwalificaties voldoen.

De gevraagde testen dienen hierbij zo nauw mogelijk aan te sluiten aan real-world driving. Zo worden trillingen, temperatuurschommelingen, vochtigheid en, in dit geval zéér belangrijk, lichtinval/zonne-emulatie gecombineerd.

Hiervoor worden de eigen testvoertuigen gebruikt waarmee we de data kunnen capteren en kunnen omzetten naar een testcyclus. Deze testcyclus wordt vervolgens gebruikt voor testen op componentniveau in hun elektrodynamische shaker (EDS) incl. klimaatkamer en zonne-emulatie.


Klik hier voor meer informatie over het HighLite-project