Internetsnelheid voor Columbus met Belgische technologie

Op 27 januari zal de Columbus Ka-Band Terminal (COLKa) flight unit van ESA tijdens een ‘ruimtewandeling’ op de buitenwand van de ISS Columbus een plek krijgen.

Trefwoorden: #AntwerpSpace, #COLKa, #Columbus, #ESA, #OHB

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - ESA’s Columbus Ka-Band Terminal (COLKa) ging vorig jaar midden februari de ruimte in aan boord van de NG-13, Northrop Grumman’s 13e Cygnus commerciële herbevoorradingsmissie. De terminal, die zo groot is als een uit de kluiten gewassen frigobox, zal via zes kabelstrengen met Columbus geconnecteerd zijn.

COLKa moet het Europese Columbus-lab onafhankelijker maken van de bestaande communicatiesystemen van het ISS. Het zorgt er voor dat ESA een eigen, snelle verbinding heeft voor bijna real-time wetenschappelijke data high-definition video.

Vooralsnog liepen de data van het ISS, dat in een baan op zo’n 400 km hoogte elke 90 minuten een rondje maakt rond de aarde, via NASA en de VS wat nogal wat vertraging oplevert. COLKa zal gebruik maken van de nieuwe European Data Relay Satellite (EDRS) die in een hogere, geostationaire baan boven de aarde hangt op 36 000 km hoogte. COLKa, die in the Ka-band werkt, trekt ook de bandbreedte van de verbinding met het grondstation op naar 50 Mbit/s (downlink) en 2 Mbit/s (uplink). Internetsnelheid.

Dit zorgt niet alleen voor een belangrijke upgrade van de communicatiemiddelen van Columbus, die in 2008 de ruimte in ging, maar staat ook model voor ESA’s communicatieoplossingen voor de ESPRIT-module die ontwikkeld wordt voor de zogenaamde Lunar Gateway, het ‘tankstation’ voor toekomstige vluchten naar de Maan en Mars.

Beide hoofdcontractanten, het Britse MDA Space and Robotics Limited en het Italiaanse Kayser Italia, ontwierpen en bouwden de COLKa FU. Het Belgische AntwerpSpace, dat deel is van OHB's Space Systems Business Unit, ontwikkelde de bidirectionele SDR (Software Defined Radio) ARGO-modem die gebruik maakt van een bijzondere codering en, dankzij de nieuwe Field Programmable Gate Array (FPGA), geherprogrammeerd kan worden eenmaal in de ruimte.

Andere toeleveranciers waren het Noorse Kongsberg Defence and Aerospace, het Franse Thales Alenia Space, het Canadese MDA en het Duitse ASP (Advanced Space Power Equipment GmbH).


(foto’s: AntwerpSpace)