Composietmaterialen om rijbereik elektrische auto’s te vergroten

Het Tucana-project is een vierjarig Engels programma met als doel tussen 2023 en 2032 4,5 miljoen ton CO2 te besparen door het gebruik van lichtere elektrische voertuigen aan te moedigen.

Trefwoorden: #composiet, #composietmateriaal, #elektrische auto, #Jaguar Land Rover, #koolstofvezel, #Tucana

Lees verder

Techniek

( Foto: Jaguar Land Rover )

ENGINEERINGNET.BE - Dit onderzoeks­programma stelt de Jaguar Land Rover in staat om lichtgewicht voertuigen en aandrijf­structuren te ontwikkelen.

Aluminium en staal zullen vervangen worden door veel lichtere en sterkere materialen. Zo willen ze met de nieuwe materialen de stijfheid van carrosserieën met 30% vergroten, het gewicht met gemiddeld 35 kg laten afnemen en de veiligheidsstructuur verfijnen.

Het vizier is daarbij met name gericht op de toepassing van specifieke composietmaterialen zoals koolstofvezel. Het afgenomen voertuiggewicht maakt het mogelijk om grotere batterijen te plaatsen. Dit zorgt voor een grotere actieradius zonder extra CO2-uitstoot.

De eerste vloot testvoertuigen zou tegen 2022 klaar zijn.


ACHTERGROND
Het Tucana-consortium wordt geleid door Jaguar Land Rover en brengt vooraanstaande academische en industriële partners samen. Dat zijn onder meer de Warwick Manufacturing Group (WMG), Expert Tooling & Automation, Broetje-Automation UK, Toray International UK, CCP Gransden en The Centre for Modelling & Simulation (CFMS).