Vlaanderen legt verplichte ijkingsproeven op voor 4 extra opleidingen

In de bachelor richtingen industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen, biowetenschappen en Engineering Technology wordt een ijkingsproef verplicht vanaf volgend academiejaar.

Trefwoorden: #bachelor, #Ben Weyts, #ijkingstoets

Lees verder

Opleiding

( Foto: wavebreakmediamicro - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Dat betekent een verdubbeling van het aantal opleidingen met zo’n verplichte ijkingsproef, zodat studenten meteen weten waar ze staan.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Ik wil in de toekomst in nog meer richtingen van het hoger onderwijs een verplichte ijkingstoets en ik wil er ook bindende gevolgen aan verbinden”.

Steeds minder studenten slagen erin om hun hogere studies succesvol af te ronden binnen de voorziene termijn. Weyts is daarom gewonnen voor verplichte ijkingsproeven, die studenten afleggen vlak voor ze beginnen aan hun opleiding.

De ijkingstoetsen werden op vraag van minister Weyts ontwikkeld in de schoot van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). De invoering van de ijkingsproeven voor industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen en biowetenschappen liep vertraging op door toedoen van de coronacrisis, maar nu heeft de Vlaamse Regering dus de laatste lichten op groen gezet voor de 4 ijkingsproeven.