PhD Cup 2021 voor biomedicus Sofie Claerhout

Biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout (KU Leuven) heeft de Vlaamse PhD Cup gewonnen. Zij onderzocht in haar doctoraat het mannelijke Y-chromosoom en hoe dat kan helpen bij DNA-onderzoek in moordzaken.

Trefwoorden: #doctoraat, #PhD Cup

Lees verder

Nieuws

( Foto: phdcup.be )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 2.000 doctoraten afgewerkt. Met de Vlaamse PhD Cup wil SciMingo het werk van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.

Het daagt wetenschappers daarbij uit om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek helder uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Tijdens de finale in de Gentse Handelsbeurs wist Sofie Claerhout de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en prof. dr. Sarah Lebeer (UAntwerpen) te overtuigen met haar werk rond DNA-onderzoek bij moordzaken.

Want hoewel DNA een krachtig hulpmiddel is om moordzaken op te lossen, loopt een zaak al gauw vast als het gevonden DNA op de plaats delict niet voorkomt in de DNA-databank of niet matcht met dat van verdachten. In zo'n gevallen wil Claerhout de dader alsnog opsporen via diens familie.

Omdat zo'n 90% van de daders in ons land mannen zijn, focust ze daarbij op het mannelijke Y-chromosoom, het enige stukje DNA dat bijna onveranderd wordt doorgegeven van vader op zoon en dat voor generaties lang.

Daarnaast haalde ze ook de publieksprijs van de PhD Cup binnen en wint zo een cheque voor de Vlerick Business School t.w.v. 5.000 euro en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Het zilver was voor bio-ingenieur Jonas Vandicke (UGent) die onderzoek voerde naar toxische schimmels in kuilmaïs. Benjamin Claessens (VUB) vervolledigde het podium met zijn studie naar het zuiveren van chemicaliën (butanol) om bioplastics te maken. Zij winnen allebei een cheque voor de SciComm Academy.

Bekijk de video van Sofie Claerhout: