UHasselt neemt nieuwe Science Tower in gebruik

In deze wetenschapstoren van vijf verdiepingen kunnen studenten en onderzoekers van de opleidingen fysica, chemie en het toekomstige materiomics terecht in state-of-the art labo’s.

Trefwoorden: #opleiding, #UHasselt, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De Science Tower is de nieuwe plek waar UHasselt-onderzoekers werken aan hun onderzoek rond onder meer bio-elektronica, printbare elektronica, fotovoltaïsche zonnecellen, circulaire chemie, en nieuwe materialen voor het duurzaam opwekken en opslaan van energie.

“Tegelijk verkleinen wij onze eigen ecologische footprint met deze toren. Alles is gebouwd volgens de nieuwste technieken rond pv-installaties, isolatie en ventilatie. De warmte die het gebouw uitstoot, wordt bijvoorbeeld gebruikt om de ruimtes te verwarmen”, zegt rector Bernard Vanheusden.

De Science Tower is gerealiseerd dankzij de financiële steun van Limburg Sterk Merk (LSM). “Deze toren past volledig in de doelstelling om Limburg te laten evolueren van een braindrain- naar een braingainprovincie”, aldus gedeputeerde en LSM-voorzitter Tom Vandeput.

Ook bedrijven kunnen in de Science Tower terecht voor dienstverlening. Daarnaast wordt de Science Tower de plek om het 'Green Hydrogen Lab' van UHasselt, dat uitgevoerd wordt in het kader van EnergyVille, uit te bouwen.

Imo-imomec, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van UHasselt en imec, kreeg hiervoor recent 1,5 miljoen euro steun toegekend vanuit de Vlaamse regering.

Naast de studenten fysica en chemie krijgen ook de toekomstige studenten materiomics in de Science Tower een plek. “Deze in Vlaanderen unieke masteropleiding is een mix van fysica en chemie”, zegt Jan Colpaert, decaan Wetenschappen aan UHasselt.

"Hier leiden we studenten op tot professionals met uitgebreide kennis rond nieuwe materialen. Op die manier kunnen zij een rol spelen in de toekomstige uitdagingen zoals energietransitie, elektronica en dataverkeer."