TNO en Demcon werken mee aan ’s werelds grootste telescoop

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht werkt in Chili aan de bouw van de Extremely Large Telescope. TNO en Demcon leveren technologie voor het maken van nog scherpere beelden.

Trefwoorden: #atmosfeer, #Chili, #Demcon, #ELT, #ESO, #Hubbel, #ijkpunt, #laser guide star projectie-systeem, #planeten, #spiegels, #sterren, #sterrenstelsel, #telescoop, #TNO, #universum, #verstoring

Lees verder

research

( Foto: TNO / ESO )

ENGINEERINGNET.BE - Telescopen op aarde zijn krachtig genoeg om diep in het universum te kijken, maar de beelden worden vertroebeld door de aardatmosfeer.

De laser guide star projectie-telescopen van TNO projecteren kunstmatige sterren aan de buitenrand van de atmosfeer op 90 kilometer hoogte, die als ijkpunt dienen.

Door te kijken hoe de atmosfeer de bekende eigenschappen van de kunstmatige sterren beïnvloedt, is de algehele mate van verstoring te berekenen. De adaptieve spiegels van de Extremely Large Telescope (ELT) kunnen dan het zicht van de telescoop corrigeren om zo scherp mogelijke beelden weer te geven van een gebied.

Met de ELT kan ESO het heelal nog nauwkeuriger verkennen dan de Hubble ruimtetelescoop. De 39 meter grote hoofdspiegel van de ELT vangt 15 keer zoveel licht op als de grootste bestaande telescopen. Dit zorgt er samen met de adaptieve optiek voor dat de telescoop zelfs de zwakste objecten duidelijk in beeld kan brengen.

De ELT stelt astronomen in staat om planeten en andere objecten te ontdekken die een baan beschrijven rond andere sterren, en om aarde-achtige planeten in nabije zonnestelsels te bestuderen waar leven misschien mogelijk is.

ESO verwacht ook dat de ELT inzicht kan geven in de vorming van sterrenstelsels, en zo ons begrip kan vergroten van het jonge heelal kort na de oerknal.

TNO en Demcon Focal wenden hun expertise aan voor het ontwerp en de bouw van het totale laser guide star projectie-systeem, waaronder de optiek en precisie-mechanica die helpen het heelal scherp in beeld te brengen.

Demcon Focal ontwikkelt binnen het project de laserafstelling, de besturingselektronica en de behuizing voor het systeem.