• 23/03/2012

Elke dag arbeidsongeval met elektriciteit

Agoria publiceert handleiding van goede praktijken voor werken aan elektrische installaties.

Trefwoorden: #agoria, #arbeidsongevallen, #elektrische installaties, #goede praktijken, #handleiding

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Na enkele jaren van daling is in 2010 het aantal arbeidsongevallen met elektriciteit in ons land opnieuw gestegen naar 337. Arbeidsongevallen met elektriciteit zijn bovendien vaak ernstig en kunnen tot zware brandwonden met zelfs dodelijke afloop leiden.

Naar aanleiding van de nieuwe stijging heeft Agoria een praktische handleiding van goede praktijken voor werken aan, en in, de nabijheid van elektrische installaties opgesteld. Deze richt zich ook tot werknemers die geen elektricien zijn, zoals schoonmaakpersoneel of schilders, want ook zij komen wel eens in contact met elektrische installaties. En ze blijken niet altijd op de hoogte van de mogelijke gevaren.

Met de nieuwe handleiding wil de technologiefederatie ook de huidige regels verduidelijken. Ze werd trouwens geschreven met de hulp van experts van zowel bedrijven als overheid.

Ze is niet enkel bestemd voor specialisten die werken met elektrische installaties (BA5-opleiding), maar evengoed voor opdrachtgevers van werken of werknemers die in aanraking komen met elektrische installaties (BA4), zoals onderhoudspersoneel of schilders.

Agoria vraagt de overheid ook strikter toe te zien op aannemersbedrijven die besparen op veiligheid, om op die manier met goedkope offertes contracten binnen te halen. Dat is oneerlijke concurrentie tegenover de leden van Agoria die wel in opleiding en preventie investeren.

Downloaden van de handleiding, en het vinden van meer info omtrent Agoria’s initiatief, kan op www.agoria.be/safety.


(KV)

(foto Wikipedia: tweedegraads brandwonden als gevolg van arbeidsongeval met elektriciteit)