Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

Waterstof zal een belangrijke schakel in de energietransitie zijn. ENGIE gaat het gebruik van waterstof testen in een warmtekrachtkoppeling op de Antwerpse site van INEOS Phenol.

Trefwoorden: #energietransitie, #ENGIE, #Ineos Phenol, #warmtekrachtkoppeling, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: INEOS )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit proefproject is om waterstof te injecteren in de aardgastoevoer van een gasturbine, in eerste instantie met een volume van 10%, dat nadien verhoogd kan worden tot 20%.

Het is de eerste keer dat dergelijke testen op industriële schaal worden uitgevoerd in België. De WKK-centrale op de site van INEOS Phenol in Doel beschikt over het ideale profiel om deze test te realiseren.

ENGIE is verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de exploitatie van de technologie. INEOS Phenol heeft ervaring in de behandeling van waterstof als grondstof voor zijn productieprocessen en beschikt ook over de nodige vergunningen om het waterstofproject te begeleiden.

De bestaande warmtekrachtkoppeling zorgt ervoor dat de gebruikte waterstof niet enkel elektriciteit, maar ook warmte oplevert en dat het totaal energetisch rendement voldoende hoog is.

Deze praktische verkenning zal beide partners waardevolle inzichten en data verschaffen in het gebruik van waterstof in industriële installaties zoals het monitoren van het rendement, het meten van emissies tijdens de verbranding,… die nuttig kunnen zijn voor de ontwikkeling van een volgende generatie branders.