West-Vlaamse bedrijven leveren geavanceerde technologie voor Marsmissie

De hittebestendige parachute werd geweven door weefgetouwenfabrikant Picanol en de diamant in de spectroscoop van de Mars-Rover robot werd geslepen door Almax easylab.

Trefwoorden: #Almax easylab, #diamant, #Mars-Rover robot, #Marsmissie, #NASA, #parachute, #Perseverance, #Picanol, #spectroscoop, #Vlaams, #Vlaio

Lees verder

Techniek

( Foto: © NASA )

ENGINEERINGNET.BE - Maandag deelde NASA de eerste beelden van de landing van de Perseverance op Mars. De Marsverkenner daalde van op grote hoogte af en landde veilig op de rode planeet.

Weefmachineproducent Picanol werd ingeschakeld om de parachute van de Perseverance te weven. Het Ieperse bedrijf deed dat in opdracht van Heathcoat Fabrics Limited, een klant van Picanol die door het Jet Propulsion Laboratory van de NASA geselecteerd werd voor het ontwerp en de productie van de parachute.

De opdracht was een technische uitdaging van formaat: de parachute moest hittebestendig en ultralicht zijn. Hij moest de snelheid van de rover afremmen van 20.000 km/u naar 320 km/u. En het valscherm met een diameter van 21,5 meter moest kunnen openen in 0,7 seconden.

De parachute werd in de hoofdzetel in Ieper geweven door de OptiMax-i, een machine gespecialiseerd in parachutestof, airbags, zeilen en kogelvrije vesten. Voor de missie werd hij getest in de grootste windtunnel ter wereld.

De spectroscoop aan boord van de Mars-Rover robot werd geslepen door Almax easylab. In 2017 vroeg een Franse universiteit het bedrijf uit Diksmuide om drie diamanten te slijpen, één daarvan bevindt zich nu op Mars.

De diamant wordt er gebruikt om de Raman spectroscoop te ijken. Die spectroscoop is op de Marsverkenner geïnstalleerd en zorgt ervoor dat er naar tekenen van leven gezocht kan worden.