Geautomatiseerd laden en lossen levert enorme tijdswinst

De lading van een vrachtwagen lossen via automatisering in slechts 10 minuten, terwijl het manuele proces 45 minuten in beslag neemt? Het VIL-project OptiCharge bewijst dat het kan.

Trefwoorden: #AGV, #automatisering, #laden, #lossen, #one-shot-based systemen, #semi-automatische systemen, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit project, dat uitgevoerd werd met de Universiteit Antwerpen als partner, was het laden en lossen efficiënter te maken door zowel bij de verladers (magazijnpersoneel) als bij de vervoerders (chauffeurs) het manuele werk zoveel mogelijk te vervangen door automatisering.

VIL voerde een marktstudie uit naar de state-of-the-art laad- en losoplossingen, die de logistieke keten verder kunnen automatiseren. De systemen kunnen opgedeeld worden in drie types: Automated Guided Vehicle of AGV-based systemen, one-shot-based systemen en semi-automatische systemen. De laatste optie is vooral interessant bij goederen met een moeilijkere morfologie, zoals complex stukgoed.

Uit de resultaten blijkt dat elke technologie zijn eigen voor- en nadelen heeft en er niet één systeem kan worden aangeprezen voor de behandeling van elk type lading. Ook de bedrijfsspecifieke context in het magazijn bepaalt mee of de beoogde implementatie praktisch haalbaar is.

Binnen het project werd een succesvolle business case, met daaraan gekoppeld een Proof of Concept uitgewerkt bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Via een one-shot-based skatesysteem werden 26 pallets in 10 minuten automatisch gelost zonder enige hapering of schade.

Dit levert een duidelijke tijdswinst op ten opzichte van de 45 minuten die het manueel lossen momenteel in beslag neemt. Een transportbandsysteem met kettingen en een rollenbaan zou een nog grotere tijdswinst kunnen opleveren. Maar omdat dit systeem tijdens de loop van dit project niet beschikbaar was in België, kon het niet in de praktijk getest worden.

Met dit project toont VIL aan dat er voor elk type lading en magazijn een automatiseringsoplossing bestaat. Het merendeel van deelnemende bedrijven zijn alvast enthousiast om met de opgedane kennis verder aan de slag te gaan.


Projectdeelnemers: Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Blue Projects, Group GTS, H.Essers, Ontex, Scania, Spadel, Stelrad Radiator Group, Tenneco, Vario Food Group, Volvo en Yusen Logistics (Benelux).