• 26/03/2012
  • |     BB

Agoria lanceert eerste smart cities-community in België

De 134 steden in België kunnen tegen 2020 hun CO2-uitstoot met een derde terugdringen. Dat zegt Agoria. De federatie lanceert meteen een ‘community’.

Trefwoorden: #agoria, #energie, #smart, #smart cities, #smart city

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Ons land telt 134 steden, goed voor 5,7 miljoen inwoners en dus meer dan de helft van de Belgische bevolking.

Verschillende Europese steden hebben al een ‘smart cities’-visie ontwikkeld met ambitieuze doelstellingen om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Denk maar aan Amsterdam (40% CO2-reductie tegen 2025), Manchester (-41% tegen 2020), Bari (-35% tegen 2020) of Zürich (-28% tegen 2020).

De technologiefederatie lanceert vandaag een eigen smart cities-community waarin vertegenwoordigers van Belgische steden, bedrijven en overheidsinstellingen kunnen samenwerken om goede praktijken uit te wisselen. Volgens Agoria kunnen de steden tot 30 procent minder CO2 uitstoten.

“Goed 80% van de gebouwen in onze steden werd voor 1980 gebouwd en dit zijn grote energieverbruikers. Door voor deze gebouwen in moderne energietechnieken te investeren kan men al tot 40% energie besparen”, aldus Agoria.

Maar de smart cities-community wil ook werk maken van duurzame slimme projecten in domeinen zoals e-health, mobiliteit, gebouwen, energie en moderne communicatienetwerken.

Verschillende steden hebben naar verluidt reeds positief gereageerd op dit initiatief.


ACHTERGROND
Door de toenemende bebouwing en de bevolkingsaangroei zullen in de komende decennia nog meer landgenoten in stedelijke kernen wonen. Omdat, volgens de Europese Commissie, drie vierde van het energieverbruik en drie vierde van de CO2-uitstoot aan de steden toe te schrijven is, kan daar de grootste winst worden geboekt op het vlak van energiezuinigheid. België heeft zich geëngageerd om tegen 2020 de zogenaamde 20/20/20-doelstellingen van de Europese Commissie te behalen.