DEME Offshore en Sabca testen drones in offshore windpark

DEME Offshore en Sabca hebben met succes tests uitgevoerd in het offshore windmolenpark Rentel in de Noordzee, ter voorbereiding van autonome bewakings-, reddings- en detectiemissies.

Trefwoorden: #controle, #DEME Offshore, #drone, #inspectie, #offshore windpark, #onderhoud, #Rentel, #Sabca

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Bij een baanbrekend project in de offshore windsector werden de tests uitgevoerd met autonome drones in het offshore windpark Rentel. Deze pilootstudie betekent de eerste commerciële, grensoverschrijdende drone-activiteiten ‘beyond visual line of sight’ (BVLOS) in offshore windparken in de Noordzee.

DEME Offshore en Sabca voerden verschillende tests uit voor diverse gebruikssituaties, waaronder Search & Rescue-acties, milieuonderzoeken, turbine- en substationinspecties en pakketbezorgingen. Uniek is dat zowel een ‘traditionele’ multicopterdrone als een bewakingsdrone met vaste vleugels, die een vleugelspanwijdte van meer dan 3 m heeft, tegelijk werden ingezet.

De drone voor langdurige bewaking vertrok vanaf de Belgische kust en vloog helemaal naar het windpark Rentel, dat ruim 35 km voor de kust ligt. Ondertussen voerde een geautomatiseerde drone inspecties en vluchten uit vanaf het offshore substation en schepen. Deze drone gaf ook een volledige Search & Rescue-demonstratie waarbij infrarooddetectie werd gebruikt en een reddingsboei werd gedropt.

Door de drone-activiteiten te combineren met het gebruik van artificiële intelligentie voor automatische beeldverwerking, werd een sterk instrumentarium ontwikkeld om activiteiten te automatiseren die momenteel door mensen worden uitgevoerd.

De partners zijn van mening dat de toepassingen verder kunnen gaan dan de offshore windsector en oplossingen kunnen bieden voor veiligheidskritieke missies op zee of boven land.


Video: