Logistics Sustainability Index (LSI) officieel gelanceerd

De LSI geeft bedrijven inzicht in de duur­zaam­heids­per­for­mantie van hun logistieke activiteiten. Ninatrans, Odyssey Logistics, HAVI en Snel Logistic Solutions kennen als eerste hun scores.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Logistics Sustainability Index, #logistiek, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Het Europese Parlement keurde eind vorig jaar een amendement goed om de reductie van broeikasgassen van 55 % naar 60 % te brengen tegen 2030. Om deze doelstelling te behalen zal ook de logistieke sector een tandje moeten bijsteken.

De Logistics Sustainability Index werd bedacht en uitgewerkt door VIL, met ondersteuning van de VUB. De index geeft bedrijven een duidelijk zicht op hoe duurzaam hun logistieke activiteiten georganiseerd zijn en op welke vlakken er nog verbetering mogelijk is. De LSI legt de nadruk op het verbeteren van de logistieke processen van het bedrijf, ongeacht de return on investment (ROI).

De index is veel meer dan een CO2-calculator. Bedrijven worden beoordeeld op vier domeinen: beleid, logistiek, verpakking en transport. Afhankelijk van de score wordt het bedrijf per deeldomein toegekend aan een categorie: van stragglers, rookies, adopters, frontrunners tot masters. De benchmark ten opzichte van sectorgenoten werkt als katalysator om van elkaar te kunnen leren, zonder bedrijven af te straffen met een publieke detailscore.

De doelstelling is voornamelijk het creëren van een bewustzijn rond duurzaamheid en het prikkelen van ondernemingen om zichzelf te verbeteren. Dankzij een ingebouwde simulatietool kunnen bedrijven ook het effect van investeringen of andere aanpassingen op hun score vooraf checken.

Bedrijven kunnen de gebruiksvriendelijke online tool vanaf 2021 jaarlijks invullen.


Klik hier voor meer informatie over de LSI