Oproep: STEM-academie in alle Vlaamse gemeentes

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits trekt extra middelen uit om in elke Vlaamse gemeente een STEM-academie te organiseren.

Trefwoorden: #engineering, #Hilde Crevits, #mathematics, #opleiding, #science, #STEM, #technology, #Technopolis, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: nongpimmy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen zet de laatste jaren volop in op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De doelstelling is om interesse in wetenschap en technologie te versterken onder de bevolking.

Om de jeugd warm te maken voor wetenschap en technologie, investeert Vlaams minister Crevits opnieuw in de organisatie van STEM-academies in elke Vlaamse gemeente. Voor de nieuwe subsidie-oproep 2021 is een steunbudget van 500.000 euro voorzien.

In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie. Dit aantal is in 2020 gestegen tot STEM-academies in 221 gemeenten. Ongeveer 12.500 jongeren en kinderen namen deel. De vele activiteiten kennen een groot succes volgens Crevits want kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking.

De STEM-academies geven kinderen en jongeren de kans om in hun gemeente deel te nemen aan STEM-activiteiten. Voorbeelden zijn Technopolis, de Kinderuniversiteiten, volkssterrenwachten, de Techniek-academie en de WiWeters clubs.

Na school, in de vakantie of tijdens het weekend kunnen kinderen daar experimenteren in labo’s of op veldonderzoek gaan. De thema’s tijdens de workshops zijn heel divers, gaande van ruimtevaart tot gamedesign.

Niet de klassieke piano- of tennisles dus, maar een vrijetijdsbesteding die de passie voor wetenschap en technologie stimuleert.