Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

Dankzij het Odysseusprogramma van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voeren de komende vijf jaar dertien gerenommeerde onderzoekers hun toponderzoek in Vlaanderen uit.

Trefwoorden: #FWO, #Hilde Crevits, #Odysseusprogramma, #onderzoek, #toponderzoeker, #Wetenschappelijk Onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: ryanking999 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het Odysseusprogramma biedt toponderzoekers die buiten Vlaanderen een carrière opgebouwd hebben een startfinanciering. Vlaams minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits voorziet hiervoor in 23 miljoen euro.

Met die steun zullen de onderzoekers gedurende vijf jaar aan een Vlaamse universiteit werken en hierbij tewerkstelling creëren door de uitbouw van een onderzoekslijn of -groep. De doelstelling is zowel het aantrekken van buitenlandse onderzoekers (brain gain) als het terughalen van Vlaamse onderzoekers die momenteel in het buitenland werken (reversed brain drain).

Het aantrekken van onderzoekstalenten met wereldwijde ervaring draagt bij tot de internationale reputatie van Vlaamse universiteiten. Zo worden vijf onderzoekers internationaal reeds beschouwd als toonaangevend. De overige acht onderzoekers zijn postdoctorale wetenschappers met het potentieel om door te groeien tot een internationaal vooraanstaande positie.

Vier van de dertien kandidaten zijn momenteel werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, twee in de Verenigde Staten, vijf in Europese steden, één iemand in Rusland en een Chinese onderzoekster die op dit moment werkt in Australië. Enkelen van hen zijn Vlaams.

Sinds de start van het Odysseusprogramma in 2007 werden trouwens al meer dan 100 onderzoekers (terug) naar Vlaanderen gehaald.


Klik hier voor meer informatie over de 13 geselecteerde onderzoekers


Klik hier voor meer informatie over het Odysseusprogramma