Colruyt Group en AB Inbev gaan markt voor waterstoftrucks ontwikkelen

Beiden willen starten met emissievrije leveringen door waterstoftrucks, tussen de respectieve logistieke hubs in België. Jef Colruyt en Fabio Sala ondertekenden hiertoeeen intentieverklaring

Trefwoorden: #AB Inbev, #Colruyt, #groene waterstof, #waterstof, #waterstoftrucks

Lees verder

Techniek

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Colruyt Group en AB Inbev zijn ervan overtuigd dat groene waterstof een veelbelovende zero-emissie oplossing is voor zwaar vrachtvervoer. Beide partijen willen dan ook in samenwerking met hun transportpartners de markt voor groene waterstof en waterstof-brandstofcelvrachtwagens verder ontwikkelen.

De samenwerking houdt in dat beide partijen de uitrol van waterstoftrucks en -tankstations op grote schaal zullen onderzoeken. In de komende 5 jaar willen beide partijen samenwerken om de transitie van de waterstofeconomie te versnellen door een 360-graden H2-ecosysteem op te zetten: hernieuwbare waterstofproductie, een netwerk van waterstof-tankstations en waterstof-brandstofceltrucks.

In eerste instantie focust het project op België. Om het waterstof-ecosysteem in ons land te ontwikkelen, zullen AB Inbev & Colruyt Group gezamenlijke inspanningen leveren met in een eerste fase het opzetten van eerste proefprojecten en daarna in fase 2 de uitrol van de eerste stations en vrachtwagens.

Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group: "Wij zijn heel blij dat belangrijke leveranciers zoals AB Inbev samen met ons de mogelijkheden van waterstof-brandstofceltrucks willen onderzoeken. Dit sterkt ons in de overtuiging dat we de juiste keuzes maken".

De waterstoftrucks rijden op elektriciteit die wordt opgewekt door een brandstofcel aan boord. Die gebruikt groene waterstof als brandstof. De truckprestaties zijn vergelijkbaar met die van dieselvrachtwagens. De technologie zal een sleutelrol spelen in de overgang naar een koolstofneutrale maatschappij.

Fabio Sala, hoofd van AB InBev BeNeFraLux: "Geen enkel bedrijf kan alleen bouwen aan een duurzamere toekomst, we zijn dan ook trots om samen te werken met Colruyt Group. Als brouwer vertrouwen we op natuurlijke ingrediënten, we zien het als onze verantwoordelijkheid om te investeren in groene logistiek."

De waterstoftrucktest past in het Europese proefproject ‘Waterstofregio 2.0’ om knowhow en ervaring op te doen met grootschalige waterstoftoepassingen in de logistiek.