Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Trefwoorden: #BlueChem, #broeikasgas, #CO2, #D-CRBN, #koolstofdioxide, #PLASMANT, #plasmatechnologie, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Om de klimaatopwarming en andere milieuproblemen een halt toe te roepen, dan moet de uitstoot van onder meer koolstofdioxide (het belangrijkste broeikasgas) serieus naar beneden gehaald worden. In mei 2020 was de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer groter dan ooit tevoren.

Wetenschappers wereldwijd zoeken naar oplossingen. Op de Universiteit Antwerpen bouwde de onderzoeksgroep PLASMANT, verbonden aan het Departement Chemie, de voorbije jaren heel wat ervaring op in het ‘ontmantelen’ van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide.

Een centrale rol is weggelegd voor plasma, de vierde aggregatietoestand. In eerste instantie wordt de koolstofdioxide opgevangen. Via een innovatieve technologie lukt het de wetenschappers vervolgens om de schadelijke CO2-moleculen op te splitsen in de oorspronkelijke bouwsteentjes. Die ‘ingrediënten’ kunnen op hun beurt dan weer gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen, chemicaliën en polymeren.

Onder impuls van Gill Scheltjens en Georgi Trenchev maakt de technologie nu de overstap van het labo naar de praktijk. Start-up D-CRBN (verwijzend naar het Engelse decarbon) schiet uit de startblokken en vond onderdak bij incubator BlueChem.

David Ziegler, CCO D-CRBN: “Wij kunnen bedrijven helpen de overstap te maken naar een circulaire en meer duurzame economie. We mikken in de eerste plaats op ondernemingen in de Antwerpse haven, vooral in de (petro)chemie en de staalindustrie. Op dit moment lopen er reeds gesprekken met veelbelovende projecten in de haven.”


Op de foto:
Het team achter D-CRBN: Georgi Trenchev (links onder), Gill Scheltjens (links boven), David Ziegler (recht boven) en Annemie Bogaerts (professor aan de UAntwerpen - rechts onder).