Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

VIL, imec en VUB Mobi bouwen een prototype van fysiek internet om transportnetwerken van bedrijven met elkaar te verbinden, en zo logistieke ketens efficiënter en dus duurzamer te maken.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Fysiek Internet, #haven, #imec, #IT-systeem, #Prototype, #VIL, #VUB Mobi, #wegtransport, #Zeebrugge

Lees verder

Nieuws

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - De logistieke sector kent een stevige groei. Een shift naar groene brandstoffen en andere duurzame alternatieven is een stap in de goede richting, maar volstaat niet als enige maatregel. Een nieuwe aanpak om vervoersmiddelen op de weg, het spoor en de waterwegen beter te coördineren, kan soelaas brengen.

In de huidige manier van werken, gebruikt elk bedrijf een eigen systeem om goederen te transporteren, waardoor de capaciteit niet ten volle wordt benut. ‘Physical internet’ of fysiek internet biedt nieuwe mogelijkheden om logistieke processen anders te organiseren.

“Het fysiek internet is een next-gen concept in de logistiek dat gebaseerd is op het digitale internet. Op dezelfde manier als een e-mail de volledige netwerkcapaciteit gebruikt om van zender naar ontvanger te gaan, zouden goederen de volledige capaciteit van de infrastructuur moeten gebruiken,” aldus Tomas Ambra, Onderzoeksleider Logistiek bij imec EDiT.

Het fysiek internet wil de onderbenutting van capaciteit en andere inefficiënties verbeteren door transportnetwerken met elkaar te verbinden. Zo kunnen goederen optimaal van oorsprong naar bestemming worden vervoerd.

Doel is te komen tot een geïntegreerde oplossing waarbij je diverse transportmodaliteiten flexibel inzet in een netwerk op basis van real-time informatie. Dit maakt synchromodaal transport mogelijk.

Synchromodaal transport is een vorm van multimodaal transport waarbij het niet uitmaakt welke vervoermiddelen worden gebruikt, zolang de lading maar op het afgesproken tijdstip aankomt op de plek van bestemming. Logistieke ketens worden zo efficiënter en duurzamer.

In het Living Lab wordt een eerste IT-prototype uitgetest voor de haven van Antwerpen en Zeebrugge. De haven en omliggend terrein zijn immers een perfecte testomgeving voor het Fysieke Internet omdat het zoveel bedrijven verenigt, elk in hun eigen silo en elk met hun eigen systeem.

Vanaf 2023 is het de bedoeling om uit te rollen in Vlaanderen en Europa. Dit project wordt ondersteund door het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).


Projectdeelnemers:
Air Cargo Belgium, ALICE, De Vlaamse Waterweg, Dockflow, DP World, Federal Public Service Finance, GS1, Lanark, Lineas, Microsoft, MOW, NxtPort, Procter&Gamble, POM West-Vlaanderen, Port of Antwerp, Port of Zeebrugge, PSA, Rombit, Sensolus, The Beacon, Tri-Vizor en Ubidata.