Slimme robots ingezet in wereld van verse groenten en fruit

Wageningen Agro Food Robotics ontwikkelt robots die meerdere taken uitvoeren, van het sorteren van groenten- en fruitsoorten tot het scheiden van exemplaren op basis van grootte en vorm.

Trefwoorden: #agrofood, #fruit, #groenten, #kunstmatige intelligentie, #machine learning, #robots, #Wageningen Agro Food Robotics, #WUR

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - WUR )

ENGINEERINGNET.BE - Het sorteren en assembleren van verse groenten en fruit gebeurt overal ter wereld vooral handmatig.

"Het zou bedrijven tijd en geld besparen als robots deze taken overnemen van medewerkers," zegt Aneesh Chauhan, expertiseleider van de Computer Vision en Robotica-groep bij Wageningen Food & Biobased Research.

De Wageningse robots zijn uitgerust met camera's die bewegingen vastleggen van een menselijke expert die pluk- en sorteerwerkzaamheden uitvoert. "De herkenning van menselijke activiteit bevat gegevens over de persoon, de omgeving en het behandelde object", legt Chauhan uit.

"Ingebouwde computervision- en deep learning-technologie stellen de robots in staat deze informatie vast te leggen en nieuwe taken aan te leren door ze af te kijken van mensen."

De onderzoekers hebben de robots met succes ingezet in meerdere situaties, waaronder het plukken en sorteren van mandarijnen van diverse groottes, het scheiden van rijpe van onrijpe bananen, het sorteren van intacte en beschadigde komkommers en het scheiden van allerlei soorten fruit op een tafel.

De eerste demo-applicatie is klaar in de zomer van 2021, een wereldwijde primeur in robotica voor agrifood. “Een innovatie als deze vereist kennis van robotica en machine learning, evenals van productfysiologie en voedselverwerking. Hier in Wageningen werken deze disciplines nauw met elkaar samen,” zegt Chauhan.

De volgende stap is het testen van de robots in een (proef)fabriek. De onderzoekers willen de robots ook nog slimmer maken, door ze uit te rusten met geavanceerdere sensoren voor het meten van zoetheid, sappigheid en stevigheid.

Fruit- en groenteverwerkers kunnen met zulke robots de kosten-baten-verhouding van hun werk verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een robot die sinaasappels verwerkt, maar snel kan overschakelen op de verwerking van aardbeien, en die dit fruit ook kan sorteren op zoetheid.

De fabrikant kan de zoetere aardbeien vervolgens tegen een premium prijs verkopen. En hij kan afnemers de garantie geven dat zijn producten niet door mensenhanden zijn aangeraakt, een duidelijk voordeel in de tijden van een pandemie.