HyTrucks consortium wil vrachtwagens op waterstof laten rijden tegen 2025

Air Liquide, DATS 24 en Port of Antwerp bundelen hun krachten in het HyTrucks-consortium om 300 vrachtwagens op waterstof te laten rijden in België als onderdeel van het HyTrucks-initiatief.

Trefwoorden: #Air Liquide, #DATS24, #Port of Antwerp, #vrachtwagen, #vrachtwagenvervoer, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Air Liquide )

ENGINEERINGNET.BE - Dit partnerschap wil waterstof vrachtwagens vooral inzetten in het gebied rond de haven van Antwerpen en de grote logistieke hubs in België. Waterstof vrachtwagens zullen worden ingezet voor intensief lokaal en internationaal transport.

Het HyTrucks-initiatief is een van de grootste projecten in Europa voor de invoering van emissievrije zware bedrijfsvoertuigen in de drukste verkeersgebieden van Europa. Het beoogt een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot met naar schatting meer dan 100.000 ton per jaar.

Dit komt overeen met 110 miljoen afgelegde kilometers, door 1.000 vrachtwagens en een eerste netwerk van 25 waterstofstations met hoge capaciteit die Antwerpen, Rotterdam en Duisburg met elkaar verbinden.

In België beoogt dit project een vermindering van de CO2-uitstoot naar schatting meer dan 30.000 ton per jaar.


ACHTERGROND
De initiatieven van Air Liquide en DATS 24 zijn door de Vlaamse en Nederlandse regering geselecteerd voor aanmelding bij de EU als "belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang" (IPCEI), en komen daardoor in aanmerking voor financiering door de Europese, Federale en Vlaamse overheid.