Nederland krijgt nieuw fotonica innovatiecentrum

PhotonDelta, groeiversneller voor de Nederlandse geïntegreerde fotonica-industrie, TNO, TU/e en de UTwente gaan samenwerken aan het nieuwe Photonic Integration Technology Center (PITC).

Trefwoorden: #fotonica, #innovatiecentrum, #PhotonDelta, #Photonic Integration Technology Center, #TNO, #TU/e, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: PITC )

ENGINEERINGNET.BE - Het PITC gaat de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica versnellen voor toepassingen zoals autonome mobiliteit, gezondheidszorg en datacommunicatie.

Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden gemaakt die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, opslaan en verwerken door het gebruik van licht in plaats van elektriciteit.

Hierdoor kunnen nieuwe systemen en apparaten worden ontwikkeld, in aanvulling op huidige systemen met elektronische chips. Hiermee worden apparaten en systemen goedkoper, sneller, lichter, robuuster en betrouwbaarder, en verbruiken ze tegelijkertijd minder energie. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomstige digitale oplossingen.

Het nieuwe PITC wordt een onafhankelijk R&D en innovatiecentrum dat fotonische technologieën industrialiseert, partnerschappen onderhoudt, het fotonica-ecosysteem versterkt en het koppelt aan het wereldwijde klantenveld.

Klanten krijgen in een vroeg stadium toegang tot kennis en technologie, waarbij de kosten en risico’s die horen bij de ontwikkeling worden gedeeld. De gezamenlijk ontwikkelde innovaties worden uitgebreid getest op betrouwbaarheid en stabiliteit, wat de weg naar uiteindelijke productie eenvoudiger maakt.