De Lijn zet nieuwe stappen in vergroening vloot

De raad van bestuur van De Lijn geeft groen licht om een raam­overeen­komst voor 350 nieuwe elektrische bussen te publiceren. De eerste 60 e-bussen zouden eind 2022 al in de vloot komen.

Trefwoorden: #aanbesteding, #De Lijn, #duurzaam, #e-bus, #elektrische autobus, #laadinfrastructuur, #Lydia Peeters, #vergroenen

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds 2019 koopt openbare vervoersmaatschappij De Lijn uitsluitend nog bussen aan met alternatieve aandrijving. Tot nu toe ging dat om hybride en e-hybride bussen die uitgerust zijn met de recentste filtertechnologie.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: 'Met deze aanbesteding gaan we nog een stap verder: e-bussen die dankzij batterijtechnologie volledig emissievrij rijden.'

De eerste 60 e-bussen zouden in de vloot komen in het najaar van 2022. Op deze wijze is er voldoende tijd om de chauffeurs in de deelnemende stelplaatsen (Genk-Winterslag, Destelbergen bij Gent en Kortrijk) op te leiden en om de stelplaatsen aan te passen.

De volledige aanbesteding (350 e-bussen en hun laadinfrastructuur) bevindt zich in een prijsvork van 190 tot 230 miljoen euro. De opdracht hiervoor wordt eerstdaags gepubliceerd.