PTS Mechelen realiseert nieuw STEM-gebouw

Het nieuwe STEM-gebouw, gerealiseerd dankzij een investering van 4 miljoen euro door de Provincie Antwerpen, werd nu officieel geopend. PTS Mechelen wordt stilaan een echte STEM-school.

Trefwoorden: #opleiding, #PTS Mechelen, #STEM

Lees verder

opleiding

( Foto: © Provincie Antwerpen - Koen Fasseur )

ENGINEERINGNET.BE - In 2013 werd er gestart met de opmaak van een masterplan om de drie pijlers (tuinbouw, techniek en wetenschappen) hun eigen identiteit en vorm te geven.

Met de realisatie van een nieuw gebouw met STEM-klassen voor de opleidingen technologische wetenschappen en elektriciteit is de eerste fase van dit masterplan een feit. Zowel PTS Mechelen als de andere provinciale scholen spelen met hun opleidingsaanbod in op de toenemende vraag naar STEM-profielen op de arbeidsmarkt.

Voor het ontwerp van het gebouw werd in 2015 een wedstrijd uitgeschreven. Niet minder dan 23 architectenbureaus dienden hun kandidatuur in. Vijf bureaus werden geselecteerd en mochten een voorontwerp indienen. Het finale ontwerp ging in 2016 naar Lava-architecten uit Leuven.

De blikvangers van het gebouw zijn zonder twijfel het grote atelier op het gelijkvloers en de sheddaken die de klassen op de bovenverdieping een luchtige en uitnodigende uitstraling geven. Het gebruik van materialen zoals zichtbeton en hout geven het interieur niet alleen een warme maar ook een robuuste uitstraling.

De aluminiumgevel, de glaspartijen en de sheddaken, kenmerkend voor industriële bouwwerken, sluiten mooi aan bij de aanpalende tuinbouwserres en geven meteen de interactie tussen de drie studiepijlers van de school weer.

In het nieuwe STEM-gebouw worden 200 extra plaatsen gecreëerd waarmee PTS Mechelen mee een antwoord biedt op het groeiende leerlingenaantal en capaciteitsprobleem in de stad Mechelen.

In een volgende fase van het masterplan wordt er aan het STEM-gebouw een uitbreiding gekoppeld met opnieuw een capaciteitsuitbreiding tot gevolg.