Hoe hou je li-ion batterijen brandveilig ?

Om het elektriciteitsnet niet te overbelasten, moet piekproductie van hernieuwbare energiebronnen opgeslagen kunnen worden. In batterijen bijvoorbeeld. Wat zijn de risico's hierbij?

Trefwoorden: #batterijen, #batterijopslag, #elektrolyten, #hernieuwbare energie, #li-ion batterijen, #Siemens

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Om brand- en ontploffingsgevaar te vermijden, heeft Siemens een efficiënte oplossing gevonden.

Europa heeft zich met de Europese Green Deal geëngageerd om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Dit brengt een ongeziene toename van hernieuwbare energie teweeg.

Wind en zon leveren echter geen constante toevoer aan elektriciteit,maar op het elektriciteitsnet moet de aanvoer en de afname van elektriciteit wel in evenwicht zijn. Daarom wordt almaar meer een beroep gedaan op o.a. batterijopslagsystemen;

Li-ion batterijen combineren een enorme hoeveelheid chemische energie met ontvlambare elektrolyten. Een separator zorgt ervoor dat de elektrodes uit de batterijcellen uit elkaar gehouden worden.

Elke schade aan de separator zal leiden tot een interne kortsluiting met een gevaarlijke oververhitting, waardoor de elektrolyten verdampen en de druk in de batterijcel wordt opgebouwd. Zonder tegenmaatregelen ontstaat een explosief gas-luchtmengsel waarbij een kleine ontstekingsbron voldoende is om een explosie te genereren.

Daar heeft Siemens nu een efficiënte oplossing voor gevonden.


Klik hier om het artikel verder te lezen en om een whitepaper te downloaden