Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Trefwoorden: #hyperloop

Lees verder

nieuws

( Foto: malp - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “De mogelijkheden van een Hyperloop systeem zijn fenomenaal. Het is nog toekomstmuziek, maar dat zou een belangrijke stap zijn om het goederentransport over de weg terug te dringen.”

Hyperloop is een nieuwe transportmodus om grote volumes goederen of grote groepen mensen te transporteren. Het klinkt futuristisch, maar er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zo’n systeem.

De infrastructuur bestaat in essentie uit buizen die boven, waar het kan, en ondergronds, waar het moet, worden aangelegd en verbonden zijn in een netwerk. Zo zouden verschillende steden of regio’s met elkaar verbonden kunnen worden. Transport van goederen van Brussel naar Schiphol gaat van 1u57 met bus of vrachtwagen zonder file naar 21 minuten voor dit traject met de Hyperloop.

In die buizen worden zogenaamde ‘pods’ in een vacuüm en aan hoge snelheid (tot maximaal 1000 km/u) tussen de verschillende connecties in het netwerk verplaatst. Rekening houdend met helling en bochten is een maximumsnelheid van 500km/u meer waarschijnlijk.

De pods verplaatsen zich individueel of in kleine clusters. Het hyperloop systeem is een combinatie van bestaande technologieën uit verschillende industrieën die samen een nieuw mobiliteitsoplossing vormen. Net daar heeft Vlaanderen als kenniseconomie troeven.

Vlaanderen telt heel wat technologische pioniers die kunnen bijdragen aan het onderzoek of de ontwikkeling van zo’n nieuw vervoersconcept. In een verkennende studie, uitgevoerd in opdracht van VLAIO in 2019, werden de opportuniteiten voor de Vlaamse industrie en kennisinstellingen reeds in kaart gebracht.

De aanbevelingen worden nu geconcretiseerd door VIL, dat wordt aangesteld als Hyperloop manager om de concrete interesse en capaciteit van de Vlaamse industrie en universiteiten te analyseren en hun commitment om hier een prominente rol in te spelen.