Zelfrijdende heftrucks van Movanis slimmer dankzij Siemens technologie

Movanis ontwikkelt en verkoopt Automated Guided Vehicles (AGV’s). Onder meer in magazijnen helpen deze zelfrijdende heftrucks om het tekort aan gecertificeerde heftruckchauffeurs op te vangen.

Trefwoorden: #heftrucks, #Movanis, #Siemens

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Onder de motorkap steekt heel wat Siemens technologie, waaronder een dual core IPC die zowel de aandrijving als de veiligheid aanstuurt. Ook in het controlecentrum voor de operator zit heel wat Siemens vernuft.

We ontmoeten general manager Bart Clymans en director Frans Clymans in het atelier van Movanis in Heusden-Zolder. De heftruck die we voor de demonstratie te zien krijgen is er nog een van de tweede generatie – Movanis bracht onlangs zijn derde generatie op de markt – maar rijdt toch verrassend soepel om verschillende obstakels heen. Wanneer Frans in het pad van het voertuig gaat staan, kiest het in een mum van tijd een andere route.

“We kopen standaardvoertuigen in bij vorkliftproducenten en voegen er zelf allerhande hightech aan toe”, legt Bart uit. “Zo is dit exemplaar onder meer voorzien van twee 3D-camera’s die diepte kunnen waarnemen, verschillende laserscanners en vier sensoren die continu de omgeving analyseren onder andere aan de hand van beacons in het magazijn. Recent brachten we een AGV uit voor gebruik in openlucht. Die gebruikt GPS in plaats van beacons voor positiebepaling.”

Dubbel rekenkracht, dubbele veiligheid
De input van al deze sensoren omzetten in de juiste bewegingen vergt uiteraard een enorme rekenkracht. Bart: “De eerste IPC die we hebben geprobeerd, was niet snel genoeg. Daarom zijn we naar Siemens gestapt, waar we toegang hadden tot een breder testaanbod. Na een paar try-outs kwamen we uiteindelijk op de Siemens IPC427 met dual core, waarop een Siemens 1507S soft controller draait.”

Die dual core was niet alleen cruciaal om vlotte navigatie mogelijk te maken, maar ook om de veiligheid te garanderen. “Een core staat in voor het programmeren van de beweging, de andere waakt over de veiligheid. Die dualiteit is bovendien nodig om een CE-label te behalen: de cores zijn eigenlijk twee aparte computers die elkaar bewaken. Zo zorgen ze ervoor dat de ingebouwde veiligheid en de noodstop altijd blijft werken.”

Netwerk van slimme machines
De heftrucks functioneren niet afzonderlijk, maar staan voortdurend in verbinding met elkaar, het controlecentrum, én productiemachines. “De draadloze communicatie gebeurt via een Siemens Scalance module. Die zorgt ervoor dat operatoren op elk moment de locatie van de heftrucks kunnen nagaan, meldingen krijgen in geval van problemen, of zelf opdrachten kunnen doorgeven. Ook andere machines kunnen signalen doorgeven aan de heftrucks, bijvoorbeeld wanneer een pakket uit productieklaar is om opgepikt te worden.”

Volgens Frans en Bart zullen AGV’s in de nabije toekomst alleen maar aan belang blijven winnen. “Veel bedrijven hebben al een geautomatiseerde productieomgeving, maar zien de mogelijkheden in hun logistieke afdeling over het hoofd. Het nijpende tekort aan vorkliftchauffeurs dwingt hen vandaag om de eerste stappen te zetten. Dat de technologie steeds grotere sprongen maakt, is dus een meevaller: onze nieuwste AGV’s zijn steeds beter in staat om gepast te reageren op onverwachte situaties. Zo gaat het berekenen van alternatieve routes steeds sneller en verloopt de communicatie met andere slimme technologie steeds vlotter.

Die voortdurende progressie is trouwens één van de redenen waarom we met een pionier als Siemens in zee zijn gegaan: zij produceren oplossingen die binnen tien jaar nog steeds ondersteuning zullen genieten. Die continuïteit is cruciaal voor onze eindklanten.”


www.siemens.com