Realisatie Einstein telescoop komt stap dichterbij

Europa zette de realisatie van de Einstein Telescoop, een prestigieus project om ons universum nog beter te doorgronden, immers op een shortlist met prioritair uit te voeren projecten.

Trefwoorden: #drielandenpunt, #Einstein Telescoop, #Europa

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Een eeuw geleden lanceerde Einstein zijn theorie over de zwaartekrachtgolven. Die golven zijn de sleutel tot het ontsluieren van heel wat geheimen over ons heelal. Om ze in optimale omstandigheden te detecteren, willen wetenschappers de Einstein Telescoop (ET) bouwen.

Prof. Nick Van Remortel van het Departement Fysica op UAntwerpen: “Met die grootschalige internationale onderzoeksinfrastructuur willen we gedurende een halve eeuw het universum bestuderen aan de hand van zwaartekrachtgolven. Het laboratorium zal grotendeels ondergronds gelegen zijn, en omvat een complex van 30 km tunnels in de vorm van een gelijkzijdige driehoek.”

Dit hoogtechnologisch instrument zal een driver worden voor technologie en industriële ontwikkeling in vele cruciale domeinen zoals nieuwe materialen, cryogene temperaturen, vacuümtechnologie, optica en fotonica, kwantumtechnologie, computertechnologie en artificiële intelligentie.

Het project zal het mogelijk maken om een nieuwe generatie wetenschappers en ingenieurs op te leiden op het gebied van de zwaartekrachtgolven, en breder op alle gerelateerde gebieden.

De belangstelling voor het project is enorm. De vijf Vlaamse universiteiten zetten er samen hun schouders onder, maar ook tientallen academische instellingen en onderzoekslaboratoria uit meer dan tien Europese landen willen het project wetenschappelijk, politiek en financieel ondersteunen. Vlaanderen speelt, samen met Wallonië, Nederland en Duitsland, een voortrekkersrol in het ET-project.

Europa is alvast overtuigd van het belang van het project: op 30 juni maakte het European Strategy Forum on Research Infrastructures bekend dat de Einstein Telescoop een plek krijgt op een kort lijstje van prioritair te realiseren projecten binnen Europa.